İstanbul’un Avrupa Yakası’nda bulunan ilçeleri arasında yer alan Şişli, hem merkezi konumu hem de ev sahipliği yaptığı tarihi ve turistik değerler sayesinde kentin en çok ziyaret edilen yerleşim yerlerinden biri. Beşiktaş, Kağıthane ve Beyoğlu ilçeleriyle çevreleniyor. Şişli’nin en dikkat çekici özelliklerinden biri, büyük bir mozaik oluşturan yerleşik nüfusu. Tarih boyunca azınlıkların ve İstanbul’a gelen göçmenlerin en yoğun olarak yerleştiği ilçelerden biri, hep Şişli olmuş. Köyden kente göç hareketi de İstanbul’un birçok ilçesi gibi, Şişli’yi oldukça etkilemiş. Bu sebeple ilçede çok renkli ve çok sesli bir nüfus bulunuyor. Farklı inançlara ait dini yapılar, tarihi apartmanlar, farklı mutfaklar ve işlek caddeler; Şişli’nin olmazsa olmaz unsurlarını oluşturuyor.
Şişli’nin en önemli özelliklerinden bir diğeri de İstanbul’un en önemli finans ve iş merkezlerinden birini oluşturması. Özellikle çalışan nüfusun beyaz yaka olarak tarif edilen grubu, ağırlıklı olarak Şişli’de ve hatta doğrudan Mecidiyeköy’de çalışıyor. Lüks butikler, moda tasarım atölyeleri, büyük oteller, kongre merkezleri, etkinlik alanları, tiyatro salonları ve sanat galerileri de ilçe sınırları içinde sık sık karşınıza çıkıyor.
Şişli kentin mimarlık tarihi açısından da son derece önemli bir yere sahip. Zaten ilçede bir keşif turu yaptığınızda, bazı yapıların Art Nouveau stilindeki cepheleriyle, tarihi kiliselerle ve anıt mezarlarla da karşılaşıyorsunuz. Bomonti Bira Fabrikası, Teşvikiye Camii, Şişli Camii, Abide-i Hürriyet ve Notre Dame de Sion Fransız Lisesi gibi yapılar ilçenin en önemli tarihi yapıları arasında yer alıyor. Harbiye Açıkhava Tiyatrosu, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı ile Cemal Reşit Rey Konser Salonu da birbirinden önemli tiyatro, sinema ve konser salonlarına ev sahiliği yapıyor. Maçka Demokrasi Parkı ve Atatürk Müzesi de turistik açıdan yoğun ilgi görüyor.