İstanbul’un Beyoğlu ilçesine bağlı bir semt olan Cihangir, aynı zamanda kentin en ünlü semtleri arasında. Gerek film setini andıran dar sokakları, gerek müzeleri ve tarihi yapıları gerekse kedileriyle Cihangir’in gerçekten tümüyle kendine has bir ruhu ve atmosferi var. İsmini Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu olan Şehzade Cihangir’den alan bu semt, özellikle gençler ve sanatçılar tarafından çok yoğun ilgi görüyor. Hatta Cihangir’in entelektüel kesimle doğrudan bağdaştırıldığını bile söyleyebiliriz.
Cihangir’de bir keşif turuna çıktığınızda uğrayabileceğiniz birçok farklı durak var. Bunlardan biri, Neşeli Günler filminde de gördüğümüz ve üç kuşaktan beri hizmet veren meşhur Asri Turşucu. Sıraselviler Caddesi’ni Defterdar Yokuşu’yla birleştiren meydanda da tarihi Firuzağa Camii bulunuyor. Cihangir’in en ünlü müzelerinden biri, yazar Orhan Kemal’in hayatını, eserlerini ve anılarını gelecek nesillere de aktarabilmek amacıyla kurulmuş olan Orhan Kemal Müzesi. Müze, haftanın pazar haricindeki tüm günlerinde 10:00-18:00 saatleri arasında gezilebiliyor. Ziyaret edebileceğiniz bir diğer müze ise Orhan Pamuk’un aynı isimli romanını yansıtan ve bir romanın kurgusal dünyasını yansıtması açısından dünyadaki ilk örnek olan Masumiyet Müzesi. Bu müze de haftanın pazartesi haricindeki tüm günlerinde açık. Ziyaret saatleri günden güne değişiklik gösterebiliyor.
Cihangir’de semte ismini de veren Cihangir Camii, Çukurcuma Camii, Ömer Ağa Çeşmesi ve Çukurcuma Hamamı gibi birbirinden değerli tarihi yapılar var. Ayrıca, Çukurcuma’nın antikacı dükkanları da oldukça ünlü.