Dicle Köprüsü olarak da bilinen ancak On Gözlü Köprü adı daha da bi’ havalı olan köprü, Diyarbakır’ın Sur ilçesi sınırları içinde yer alır. Hemen söyleyelim, buranın bir adı daha var ki o da Silvan Köprüsü. Neden üç farklı adı var, açıklayıverelim. Dicle Köprüsü denmesinin sebebi malumunuz, köprünün Dicle Nehri üzerinden geçiyor oluşu ve vakti zamanında Diyarbakır’a ulaşmak için Dicle Nehri üzerinde bundan başka köprü bulunmaması (şu anda başka köprüler de var). On Gözlü Köprü denmesinin sebebi ise köprünün altında on tane açıklık bulunması. Silvan Köprüsü adı ise eski Silvan yolu üzerinde yer almasından geliyor.
İsim konusunu açıklığa kavuşturduğumuza göre (evet, biraz uzun sürdü) yapım tarihine geçelim: köprünün kesin inşa tarihiyle ilgili farklı tahminler bulunmaktadır. Zaman içinde yıkılıp yeniden yapılan köprünün üzerinde yer alan kitabe dikkate alınacak olursa, On Gözlü Köprü Mervaniler zamanında 1065 senesinde inşa edilmiştir. Bununla birlikte bu tarihin köprünün onarım tarihi olduğu ve asıl inşasının İslam öncesi döneme kadar götürülebileceği tahmin edilmektedir. Köprü üzerinde, bize köprünün geçmişiyle ilgili bilgi veren kitabenin yanı sıra bir de aslan kabartması bulunur ki bu kabartmanın benzerlerine Artuklu ve Selçuklu yapılarında rastlanmaktadır.
172 metre uzunluğundaki köprünün büyük bir kısmında bu yöredeki yapılarda sık karşılaşılan bazalt taşı kullanılmıştır. Köprünün genişliği 10 metre ile başlayıp daha sonra daralarak devam etmektedir.
Diyarbakır merkezine uzaklığı sekiz kilometre olan köprüye Dicle Nehri takip edilerek ulaşılabilir.