Toplamda 45 mahalleden oluşan ve yaklaşık 225 bin kişilik bir yerleşik nüfusa ev sahipliği yapan Beyoğlu, İstanbul’un en ünlü, köklü ve popüler ilçelerinden biri. İş, eğlence, alışveriş ve kültür merkezlerini tek bir çatını altında buluşturan Beyoğlu’nun bir gün içindeki nüfusu bazı günlerde birkaç milyon kişiyi bile bulabiliyor. Beyoğlu ilçesinin sınırları Kasımpaşa vadisinin batısı ile Gazhane olarak da anılan Dolmabahçe vadisinin arasında bulunan alanı ifade ediyor. Şişli, Beşiktaş, Kağıthane, Fatih, Eminönü ve Eyüpsultan ilçeleri de Beyoğlu’nun komşuları arasında. Ancak halk arasında Beyoğlu, bazıları için Tünel’den Taksim’e, bazıları için de Karaköy’den Taksim’e kadar uzanan bölgeden ibaret. Galatasaray ile Taksim Meydanı’nı birbirine bağlayan İstiklal Caddesi’nin çevresi, Beyoğlu’nun da merkezini oluşturuyor.
Bizans dönemi boyunca yoğun bir yerleşimi bulunmayan Beyoğlu, karşı yaka anlamına gelen Pera ismiyle adlandırılıyormuş. 20. yüzyılda da burada yaşayan yabancı nüfus ağırlıklı olarak Pera ismini kullanmış. Beyoğlu ismi, özellikle 1925’ten sonra giderek daha da yaygınlaşmış. 16. yüzyılda Beyoğlu’nda yerleşimin yavaş yavaş artmaya başlamasını, 17. yüzyılda Galata ve çevresine Venedikliler ve Cenevizlilerin yerleşmesi izlemiş. Böylece özellikle Galata ve çevresi zamanla zengin bir ticaret merkezine dönüşmüş.
19. yüzyılda çok önemli gelişmeler gösteren Galata, zamanla yabancı elçiliklere, şirketlere ve eğlence yerlerine ev sahipliği yapmaya başlamış. Giderek modern bir Avrupa kenti görünümü kazanan bölge, Osmanlı padişahlarının Dolmabahçe Sarayı’na taşınmalarıyla iyice popüler bir yer haline gelmiş. Yine 19. yüzyılda Feshane’nin açılması ve bölgeye tramvay, demiryolu ve tren gibi ulaşım olanaklarının gelmesi; Beyoğlu’nu en parlak günlerine kavuşturmuş.
Beyoğlu’nun tarihi ve turistik durakları saymakla bitecek gibi değil. İstiklal Caddesi, Taksim Meydanı, Rahmi M. Koç Müzesi, Aynalıkavak Kasrı, Galata Kulesi, Pera Palas, Taksim Cumhuriyet Anıtı, İstanbul Sinema Müzesi, Pera Müzesi ve İstanbul Modern Sanat Müzesi; bu duraklardan yalnızca bazıları. Beyoğlu kültürden sanata, tarihten arkeolojiye, sosyolojiden mimariye kadar aklınıza gelebilecek her türlü alana ilgi duyan herkese hitap edebilecek keşif duraklarını içinde barındırıyor. Siz de dört dörtlük bir keşif turu atmak istiyorsanız, İstanbul’da ziyaret edebileceğiniz en ideal ilçelerden biri, burası.