Batı Karadeniz’in turistik açıdan en gözde kentlerinden biri olan Bartın, başta Amasra olmak üzere birbirinden popüler keşif duraklarına ev sahipliği yapıyor. Bu cümleyi Karadeniz Bölgesi’ndeki neredeyse tüm kentler için kurmak mümkün ama Bartın’ın doğal güzellikleri hakikaten büyüleyici zenginlikte. Yemyeşil yaylalar, metrelerce yükseklikten çağlayan şelaleler, benzersiz milli parklar, uçsuz bucaksız vadiler, sık ormanlar ve elbette kıyı şeridiyle bu kent; doğa tutkunları için adeta bir cennet. Bartın’ın en ilgi çekici doğal güzelliklerinden biri de Ulus ilçesi sınırları içinde kalan Uluyayla. İlçe merkezinden yaklaşık 27 kilometre mesafede bulunan Uluyayla hâlen bakir kalabilmiş olması ve zengin bitki örtüsü sayesinde özellikle son yıllarda doğa tutkunlarının ilgi odağı haline geldi.
Uluyayla’nın rakımının en düşük olduğu nokta, 300 metre il Ovacuma. En yüksek olduğu nokta olan Göktepe’de ise yükselti 1416 metreye ulaşıyor. Ortalama yükseltisi 1000 metre olan yaylanın yüzölçümü ise 86 bin hektar civarında. Bunca geniş bir alan, hâlen el değmemiş atmosferiyle doğa tutkunlarına hem büyüleyici hem de gizemli bir ortam sunuyor. Yaylanın kendi sahası 18 bin hektarlık bir yüzölçümüne sahip. Yayla alanı ise Kalkanlı Mevkii’nden oluşuyor ve yaklaşık 60 hektarlık bir alana yayılıyor.
Bitki örtüsü başta yayvan ve iğne yapraklı ağaç türleri olmak üzere yüzlerce bitki türünden meydana gelen Uluyayla, bunaltıcı yaz sıcaklarında bile serin olan havası ile buz gibi sularıyla ziyaretçilerini adeta kendine çağırıyor. Rengarenk çiçeklerle bezeli yaylanın içinde Kırlangıç Mağarası, Kemikli Mağara, Karlık Mağarası, Kızılglöl Yaylası, Büyük Çukur, Çıngıllı Kuyu, İn Ağzı Türbesi ve Seyir Kayası gibi birçok önemli keşif durağı mevcut. Kalkanlı Orman İşletmesi Tesisleri de Uluyayla sınırları içinde yer alıyor.