Bartın ve Kastamonu illerinin sınırları içinde yer alan Küre Dağları Milli Parkı, WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) tarafından 1988 yılında Avrupa Ormanları’ndaki koruma öncelikli alanların arasında seçilmiş bir bölge. Bundan 12 sene sonra da milli park olarak ilan edildi. Hatta bu karar, WWF’nin 3. milenyuma girişte başlattığı Yaşayan Gezegen Kampanyası’nda Türkiye’nin Dünyaya Armağanı olarak nitelendirildi. Avrupa’da seçkin koruma alanları Pan Park olarak adlandırılıyor. Küre Dağları Milli Parkı da 2012 yılından beri Pan Park statüsünü taşıyor. Avrupa’nın on üçüncü, ülkemizin de ilk Pan Park’ı olarak ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.
Küre Dağları Milli Parkı Batı Karadeniz’in fauna ve flora bakımından en zengin bölgelerinden biri. Üstelik hâlen büyük ölçüde bakir ve ziyaretçilerine eşsiz doğa manzaraları sunuyor. Büyük bölümü Kastamonu sınırları içinde yer alan milli parkta envai çeşit hayvan ve bitki yaşıyor. Karaca, geyik, ayı, yaban domuzu, yırtıcı ve ötücü kuşlar, kurt, çakal ve tilki söz konusu hayvanlardan yalnızca bazıları. Ulusal düzeyde nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan 12 bitki taksonu da Küre Dağları Milli Parkı’nda korunuyor. Ülkemizdeki ormanların 9 Sıcak Nokta’sından biri olan milli parkta 129 kuş, 132 memeli ve 675 bitki türü yaşıyor.
Hem Önemli Bitki Alanı hem de Önemli Doğa Alanı olarak ilan edilen Küre Dağları Milli Parkı yaklaşık 37.753 hektarlık bir alana yayılmış durumda. Valla Kanyonu, Ilgarini Mağarası, Illıca Hamamı, Ulukaya Şelalesi ve Horma Kanyonu gibi doğa harikası oluşumlar da parkın sınırları içinde ya da çok yakınlarında. Eğer doğayla iç içe vakit geçirmeyi seviyorsanız Küre Dağları Milli Parkı’nı mutlaka keşfetmenizi öneririz. Bölgede konaklama işletmeleri, seyir terasları, günübirlik kullanım ve piknik alanları, yürüyüş yolları ve hem karavan hem de çadır kamp alanları da yer alıyor.