Bizim kültürümüzde çarşı pazar geleneği asırlar öncesine kadar uzanıyor. Bu kültürün günümüzde de yaşatılması sayesinde ülkemizin tüm kentlerinde yöresel pazarlara ve tarihi çarşılara rastlayabiliyoruz. Söz konusu Bartın olduğunda da bu başlıkta iki önemli alışveriş durağı ortaya çıkıyor: Galla Pazarı ve Çekiciler Çarşısı. Merkez ilçesinde haftanın iki günü kurulan Galla Pazarı en az üç asırdır varlığını koruyan, yalnızca kadın satıcıların yer aldığı ve oldukça ünlü bir pazar. İçinde sadece Bartın köylerinde üretilmiş ürünler satılıyor ve bu konudaki denetimler de son derece sıkı.
Çekiciler Çarşısı ise Bartın’ın turistik açıdan en gözde ilçesi olan Amasra’nın merkezinde bulunan, küçük ve çok sevimli bir çarşı. İsmi, bir ahşap oymacılığı süsleme sanatı olan çekicilikten geliyor. Çekiciliğin tarihçesi burada 17. yüzyıla kadar uzanıyor ve günümüzde de Amasra’nın köylerinde bu zanaat yaşatılıyor.
Çekiciler Çarşısı Amasra yöresine özgü hediyelik eşyaları satın almak için ziyaret edebileceğiniz en ideal durak. Özellikle ahşap işçiliğinin göz alıcı örnekleri bu çarşıda adım başı karşınıza çıkacak. El emeği göz nuru ürünlerin Amasra halkı tarafından satışa sunulduğu çarşıda ahşap levhalar, resimlikler, isimlikler, anahtarlıklar, süs eşyaları, tuzluk ve baharatlıklar, tepsiler, kalemler, masaj aletleri ve tabak çanaklar gibi envai çeşit ürün seçeneğini bulabiliyorsunuz. Buların birçoğu ıhlamur, ceviz, kiraz, şimşir ve dişbudak gibi ağaçlardan yapılıyor.
Amasra’nın yerel ekonomisini güçlendirmenin yanı sıra, bölgenin zanaat ve el işi mirasını korumakta da çok önemli bir rol oynayan Çekiciler Çarşısı, Amasra’nın kendiyle aynı ismi taşıyan sokağında keşfedilmeyi bekliyor. Eğer sizin de yolunuz Amasra’ya düşerse bu sevimli çarşıda kısa bir tur atabilir, ziyaretinize ilişkin anılar biriktirebilirsiniz.