Bartın’ın Amasra ilçesine yaklaşık üç bin yıldır varlığını koruyan ve artık çoğunlukla yıkıntılardan oluşsa da ilçenin simgelerinden birine dönüşmüş olan kadim bir yapı var: Amasra Kalesi. Amasra Kalesi, Cenevizliler tarafından inşa edilmiş olsa da ilerleyen yüzyıllarda Bizans ve Osmanlı devletleri tarafından da kapsamlı onarımlardan geçirilmiş. Bu kalenin en ilginç özelliklerinden biri de aslında birbirlerine bir köprüyle bağlanan iki kaleden oluşuyor olması. Bunlardan biri Boztepe Adası’ndaki Sormagir Kalesi, diğeri de Zindan Kalesi. İki yapıyı birbirine bağlayan köprü de Tarihi Kemere Köprüsü ismini taşıyor.
Tarihi Kemere Köprüsü çok köklü bir tarihi geçmişe sahip olmasına rağmen bugün hâlen ayakta durabilmesini, tarih boyunca geçirdiği sayısız onarım ve restorasyon çalışmasına borçlu. Bizans İmparatorluğu zamanında birer yüzyıl arayla iki kez onarılan köprü, en son 2013 ile 2014 yılları arasında Karayolları 15. Bölge Müdürlüğü’nün başlattığı çalışma neticesinde yeniden onarımdan geçirildi. Tek gözlü ve yuvarlak kemerli yapı taş kullanılarak inşa edilmiş. Yüzyıllara meydan okuyarak hâlen tüm görkemiyle ayakta durmayı başarıyor.
Genişliği neredeyse 6 metreye ulaşan Tarihi Kemere Köprüsü’nün boyu ise 26-27 metre civarında. Geçirdiği son restorasyon çalışmasında, köprünün tüm taşları sökülerek yeniden inşa edilmiş. Köprünün parapetine yapıyı sağlamlaştırmak amacıyla metal bir boru da takılmış. Ayrıca, ada tarafında kalan bölümlere çelik ve betonarme yapılar ilave edilmiş.
Tarihi Kemere Köprüsü çok uzun ya da geniş bir köprü değil ama hem tarihçesi hem de avantajlı konumu sayesinde yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağında. Burada özellikle gün batımı saatlerinde vakit geçirirseniz harika doğa fotoğraflarına imza atabilir, köprüyü geçerek Amasra Kalesi’ni de yakından inceleyebilirsiniz.