İstanbul’un batı yakasında ve Çatalca yarımadası üzerinde yer alan Küçükçekmece; Avcılar, Başakşehir, Bahçelievler, Bağcılar ve Bakırköy ilçeleriyle çevreleniyor. Kent merkezine yaklaşık 17 kilometre mesafede bulunan ilçe, yaklaşık 37,75 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahip. Hem TEM hem de E5 karayollarının üzerinde bulunması sebebiyle ulaşım açısından önemli bir konumda yer alıyor. Aslında Küçükçekmece’nin Atatürk Havalimanı’na olan mesafesi de yalnızca iki kilometre. Ancak bu havaalanı işlevsiz kılındığından beri, ilçenin bu anlamdaki avantajı ortadan kaybolmuş durumda.
Küçükçekmece’nin tarihçesi, aslında İstanbul’daki yaşam ve yerleşim izlerinin de başlangıç noktasını oluşturuyor. Çok sayıda antropologun ve jeologun bu bölgede yaptığı incelemeler, bize Küçükçekmece’de yerleşim izlerinin tarih öncesine kadar gittiğini gösteriyor. İlçenin ev sahipliği yaptığı en önemli doğal oluşum olan Küçükçekmece Gölü’nün kuzeyinde bulunan kayalık yamaçtaki Yarımburgaz Mağaraları’nda İstanbul’un tarih öncesi çağlarda yerleşime sahip olduğunu gösteren buluntulara rastlanmış.
Küçükçekmece’nin tarihi açıdan bir diğer önemli özelliği, Bizans’ı Avrupa’ya bağlayan Via Egnetia isimli yolun üzerinde bulunması olmuş. Bu sebeple tarih boyunca İstanbul’a yapılan akınlarda birçok saldırıya maruz kalmış. İstanbul’un fethinden çok kısa bir süre önce Türk hakimiyetine giren bölge, Fatih Sultan Mehmet’in emriyle hem tamir hem de imar edilmiş. Yine stratejik konumu gereğince, uzun yıllar boyunca hanları ve hamamlarıyla önemli bir konaklama yeri olarak hizmet vermiş.
1987 yılında Bakırköy’den ayrılarak ilçe statüsüne kavuşan Küçükçekmece, günümüzde 21 farklı mahalleyi içinde barındırıyor. Uzunluğu 10 kilometre, genişliği ise 6 kilometre civarında olan Küçükçekmece Gölü’nde yapılan arkeolojik araştırmalar ve incelemeler de 2022 yılı itibarıyla hâlen devam ediyor.