Ülkemizin tescilli ilk tabiat anıtlarından biri olan Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı, Düzce’nin Merkez ilçesi sınırları içinde. Kent merkezinden yaklaşık 24 kilometre uzaklıkta, Samandere Köyü iç yolu üzerinde kalıyor. Şehrin ev sahipliği yaptığı en büyüleyici doğal güzelliklerden biri olan şelalenin çevresinde hem olağanüstü zenginlikte hem de hâlen bakir kalabilmiş bir bitki örtüsü hakim. Yaklaşık 500 metre uzunluğa sahip derenin güzergahında; art arda sıralanmış toplamda üç farklı şelale, çok sayıda anıt ağaç ve bir de cadı kazanı olarak adlandırılan bir bölüm yer alıyor. Cadı kazanı, bu bölgede görebileceğiniz en ilginç jeolojik yapılardan biri ve bu ismi derinliği sebebiyle almış.
Şelalelerin suyu ağaçların arasından büyük bir debiyle geçerek cadı kazanının içinde bulunan büyük kayalıklara aktıkça, burada suyun adeta kaynadığını görebiliyorsunuz. Samandere Şelalesi’nin ardında kalan kayanın içinde de doğal bir mağara oluşmuş. Mağara sayesinde sular bir noktada gözden kaybolarak biraz ilerden yine coşkuyla çıkıyor. Koruma altında olan Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı, hem kent sakinlerinin hem de yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelmiş durumda. Çünkü bu bölge, doğayla iç içe vakit geçirmek isteyen herkes için adeta bir yeryüzü cenneti.
Su seslerinin kuş cıvıltılarına karıştığı, çevrede çok sayıda piknik ve mesire alanı bulabileceğiniz, arzu ederseniz kamp yapabileceğiniz ve bu zengin bitki örtüsü sayesinde nefis fotoğraf kareleri yakalayabileceğiniz bir alandan söz ediyoruz. Eğer kartpostalları aratmayan manzaralara sahne olan böylesi bir ortamda vakit geçirmek size cazip geliyorsa, Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı’nı da gönül rahatlığıyla ziyaret edebilirsiniz.
Tabiat Anıtı tescilini 1988 yılının sonlarına doğru alan Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı’nın hemen yanı başında da Beltur’a ait bir tesis var. 50 kişilik kapalı ve 70 kişilik açık alana sahip olan bu tesiste nefis lezzetlerin tadını çıkarabilir, keyifli bir çay ya da kahve molası verebilirsiniz.