Köyceğiz Gölü’nün kuzeyinde ve Toros Dağları’nın batı ucunda yer alan Sandras Dağı, bu bölgedeki en görkemli doğal güzelliklerden biri. Dağ tırmanışı, trekking ve kamp tutkunlarının da favori destinasyonları arasına girebilecek bölge, Anadolu’nun en bakir kalmış köşelerinden birini temsil ediyor. Denizli ile Muğla arasına yayılan dağın zirvesinin yüksekliği 2295 metreye ulaşıyor. Hatta halk arasında burada Çiçek Baba isimli bir erenin yattığına da inanılıyor.
Rivayete göre, İran Horasan’daki 72 eren asalarını Orta Doğu’ya, Balkanlara ve Anadolu’ya fırlatmış. Bunlardan da beşi Köyceğiz’in Ağla (Yayla) olarak adlandırılan ve Sandras Dağı’nın eteklerinde yer alan bölgesine gelmiş. Birinin de Sandras’ın zirvesinde olduğu söylenen asalar burada sahiplerini beklemiş. Asaların sahiplerinden olan Çiçek Baba da bu dağın zirvesine gelmiş ve burayı mekan tutmuş.
Efsaneleriyle de hâlen yaşayan Sandras Dağı gerçek bir doğa harikası. Karaçam ve sığla ormanlarının yanı sıra, geniş bir tür çeşitliliğine de ev sahipliği yapıyor. Hatta dağın yüksek kesimlerinde ülkemizin en yaşlı anıt karaağaçlarının da bazıları mevcut. Uluslararası Koruma Örgütü, Sandras Dağı’nı dünyanın 35 benzersiz doğal alanından biri olarak seçmiş. Dağın güneyinde bulunan İspirli Kanyonu da muhteşem görünümüyle ziyaretçileri büyülemeyi başarıyor. Yöre halkı tarafından Kapızbaşı olarak da adlandırılan kanyon yüzlerce metre boyunca yükseliyor.
Eğer siz de doğa ve kamp tutkunuysanız, yolunuz Köyceğiz’e düştüğünde Sandras Dağı’nın eteklerinde kamp veya piknik yapabilir, doğayla iç içe harika bir gün geçirebilirsiniz. Dağın 1700. metresinde yapay bir göl olan Gökçeova Göleti bulunuyor. Burası da kampçıların en çok tercih ettiği alanlardan biri. Ancak dağda yaz aylarında bile kamp gecelerinin soğuk geçebileceğini vurgulamak gerek. Korunaklı gitmenizi tavsiye ederiz.