Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesi içinde yer alan ve Tarihi Kapalı Çarşı olarak adlandırılan çarşı, aslında Balıklıgöl etrafına yayılmış birden fazla çarşıdan oluşuyor.
Hem yerli halkın hem de yabancı turistlerin her daim yoğun ilgi gösterdiği tarihi Urfa çarşıları arasında hangileri mi var? Hemen sayalım: Gümrük Hanı, Halıcılar Pazarı olarak da bilinen Sipahi Pazarı, Bedesten Çarşısı, Bakırcılar Çarşısı, Kuyumcular Çarşısı, Ucuzluk Pazarı, Kunduracılar Pazarı ve daha bir sürü çarşı. İsimlerinden anlaşılacağı üzere bakır takı ve ev araç gereçleri, ayakkabı, kıyafet, el yapımı halı ve kilim, yöresel giysiler ve yörede kullanılan kumaşlar ve hediyelik eşyalar için alışveriş yapmak isterseniz, Balıklıgöl’ün bulunduğu bölgedeki bu çarşıları gezebilirsiniz.
Günümüzde Bedesten Çarşısı olarak anılan ve 1740 senesinde inşa edilmiş olan çarşı, bu tarihi kapalı çarşıların en önemlilerinden. Şanlıurfa yöresine özgü kıyafet ve aksesuarları bulabileceğiniz bu yapı 1998 yılında Şanlıurfa Kültür, Sanat ve Araştırma Vakfı tarafından restore ettirilmiş.
Bedesten Çarşısı’nın yanı sıra şehrin en eski hanı olan Gümrük Hanı da önemli kapalı çarşılardan biridir. Haşimiye Meydanı’nda bulunan Gümrük Hanı’nın alt katında çayhaneler ve tespih dükkanları, üst katında ise terziler vardır ve içinde Balıklıgöl’ün suyu akar. Kısacası, Evliya Çelebi’nin Seyahatname eserinde “Yetmiş Hanı” olarak andığı Gümrük Hanı, özellikle tespih severlerin uğramadan geçmemesi gereken bir durak. Tespihçileri gezip hanı dolaştıktan sonra şöyle bir soluklanalım diyecekler için baştan uyarı: Çayhanelerde yer bulmak bazen zor olabiliyor.