İstanbul’un Avrupa Yakası’nda bulunan Sultangazi, kentin en yeni ilçelerinden biri. 2008 yılında Gaziosmanpaşa, Eyüpsultan ve Esenler’e bağlı on altı mahallenin birleştirilmesi sonucunda kurulmuş. Yüzölçümü yaklaşık 36 kilometrekare olan Sultangazi; Eyüpsultan, Esenler, Gaziosmanpaşa ve Başakşehir ilçeleriyle çevreleniyor. Alibey Barajı da Eyüpsultan’ın Alibeyköy semtiyle Sultangazi’nin tam arasında kalıyor. 2018 yılında elde edilen TÜİK verilerine göre, Sultangazi’nin nüfusu 523 bin kişiyi geçmiş durumda.
Sultangazi yeni kurulmuş bir ilçe. Ancak aslında kentin en eski yerleşim yerlerinden birini oluşturuyor. Bu bölgenin Osmanlı Devleti hakimiyeti öncesinde geçirdiği tarihe ilişkin bir bilgiye ulaşmak oldukça güç. Ancak yapılan araştırmalar, önceki dönemlerde de Sultangazi’nin bulunduğu bölgenin İstanbul’un önemli su yolları üzerinde yer aldığını gösteriyor. Bunun en büyük kanıtlarından biri, Cebeciköy Deresi üzerinde bulunan Ceneviz galeri kalıntıları. Keza II. Bayezid tarafından inşa ettirilen ve halk arasında Bayezid Suyolu ismiyle anılan su yolu da Cebeciköy’ün güneyindeki bir membadan başlayarak yine aynı yönde ilerliyor.
Alibey Barajı, amatör balıkçılık ve çeşitli su sporu aktiviteleri için oldukça elverişli bir ortama sahip. Keza barajı çevreleyen ormanlık alan da keyifli bir mesire yeri olarak değerlendiriliyor. Sultangazi ev sahipliği yaptığı tarihi ve kültürel değerler açısından kentin diğer birçok ilçesine kıyasla daha sönük kalan bir yer. Ancak ilçede yapılaşma ve kentleşme devam ettiği için, nüfusu da her yıl artış gösteriyor.