Çanakkale’nin Gelibolu Yarımadası’nda 2006 yılından beri sürdürülen Tarihe Saygı Projesi kapsamında, Opet’in de desteğiyle bölge tarihinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla birbirinden önemli sosyal sorumluluk projelerine imza atılıyor. Söz konusu çalışmalardan biri, 2018’in Troya Yılı ilan edilmesinin ardından, Troya Ören Yeri'ne ev sahipliği yapan Tevfikiye Köyü’nün bir arkeo-köy’e dönüştürülmesi olmuştu. 2019 yılında ise bu kez de bölgedeki bir diğer durak olan Çıplak Köyü’nde çeşitli çalışmalar başladı. Bu çalışmalar çerçevesinde, Troya Müzesi’nin hemen yanında bulunan Çıplak Köyü de bir etno-köy’e dönüştürüldü.
Etnografya bilim dalından türetilen bir kavram olan etno-köy, Çıplak Köyü’nün sahip olduğu kültür mirasını yansıtan tüm katmanlara ilişkin öyküleri, dokuları ve unsurları barındıran bir şekilde yeniden düzenlenmesi ve kurgulanması anlamına geliyor. Bu proje kapsamında, yaklaşık beş bin yıllık bir tarihçeye sahip olan köyde Çıplak Dede Türbesi, köy kahvesi, tarihi çeşme ve köy meydanı etno-köy konseptine uygun şekilde yeniden düzenlendi. Köyde hem köy tarihçesini özgün motiflerle anlatan hem de geleneksel tarım uygulamalarını aktaran özellikler ön plana çıkarıldı. Köy genelinde peyzaj çalışamları yapıldı ve konsepte uygun süslemeler eklendi.
Söz konusu proje sayesinde artık Çıplak Köyü’nün meydanında köy halkının ürünlerini satabileceği stantlar bulunuyor. Köy evlerinden biri Arkeoloji Evi’ne dönüştürülmüş durumda. Arkeoloji Evi’nin yanındaki yapı ise Osmanlı’dan Günümüze Yerel Tarih Evi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Yerel Tarih Evi’nin ardındaki bina, köy pansiyonu olarak işletiliyor. Yöresel Ürün Yapım Evi, Arkeoloji Yolu, Peyan Yolu ve Çıplak Yolu gibi birçok düzenlenmiş alana da ev sahipliği yapan Çıplak Köyü; arkeoloji ve tarih meraklılarının mutlaka ziyaret etmesi gereken bir adres. Siz de bu etno-köy’ün misafiri olabilir ve köyde yeniden ayağa kaldırılan tarihi atmosferi keşfedebilirsiniz.