Isparta’nın Eğirdir ilçesi, doğal güzellikleriyle ülke çapında ün salmış bir bölge. Ancak ilçenin doğal güzelliklerinin yanı sıra, bir de turistik açıdan ilgi gören tarihi yapıları bulunuyor. Yeşilada’daki Aya Stefanos Kilisesi, Dündarbey Medresesi ve Hızır Bey Cami; Eğirdir’in en önemli tarihi yapıları arasında. Dündarbey Medresesi ve Hızır Bey Cami birbirine komşu yapılar. Ortak bir duvarı paylaştıkları için, yerli ve yabancı turistler tek bir ziyarette her iki yapıyı da yakından inceleyebiliyor.
Halk arasında Ulu Cami ismiyle de anılan Hızır Bey Cami’nin tam olarak hangi yılda inşa edildiği hâlen netlik kazanmış değil. Ancak Hızır Bey tarafından 1200’lü yılların sonlarında ya da 1300’lü yılların başlarında kagir duvarlı ve toprak damlı şekilde inşa ettirildiği düşünülüyor. Caminin aynı anda üç bin kişiye aynı anda ibadet edebilme olanağı sunabilmesi için, inşa sırasında damın bir kısmı açık bırakılmış. Bu açıklık, damda kışın biriken karların atılmasına olanak tanıyormuş. Ayrıca, caminin içine bir de kar kuyusu inşa edilmiş.
1814 yılında çıkan Eğirdir yangınında kül olan Hızır Bey Cami, Eğirdir muhafızı Yılanlıoğlu Şen Ali Ağa tarafından aslına uygun şekilde tekrar inşa ettirilmiş. Halktan toplanan bağışlarla yaptırılan bu yapının üzeri, 1883 yılında Hacı Murat Ağa tarafından kiremitlerle örtülmüş. Hızır Bey Cami’nin minaresi, yapının Dündarbey Medresesi’yle ortak duvarını oluşturan noktasına inşa edilmiş. Bu nokta aynı zamanda kale surunun kapısı olma özelliğini de taşıyor.