Günümüzde İstanbul’un Ümraniye ilçesinde yer alan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, 1995 yılında Ali Nihat ve Nezahat Gökyiğit çifti tarafından geleceğe bir hatıra parkı bırakmak amacıyla kurulmuş. Başta hatıra parkı konsepti planlandığı için, ilk etapta da alana bu amaç doğrultusunda ağaçlandırma ve yeşillendirme işlemi uygulanmış. Bu kapsamda yol inşaatından kaynaklı olarak yapısı bozulmuş olan toprak ıslah edilmiş ve parkın bulunduğu alan yaklaşık 50 bin ağaç ve çalı dikimi gerçekleştirilmiş. Ancak daha sonra alanın botanik bahçesine dönüştürülmesine karar verilince, 2002 yılında park halkın ziyaretine açılmış. 2003 yılında da ismi değiştirilerek şimdiki adını almış.
Fatih Sultan Mehmet ve Atatürk köprülerinden gelen otoyollar ile Anadolu otoyolunun buluştuğu kavşakta yer alan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, toplamda sekiz adayı kapsıyor. İstanbul sakinleri için bir nefes alma durağı görevi gören alan, aynı zamanda araştırma ve eğitim çalışmalarına da sahne oluyor. Resmi tatiller haricinde yılın tüm zaman dilimlerinde ziyarete açık olan alanın iki farklı ziyaretçi girişi mevcut. Bunlardan biri Ümraniye’de, diğeri de Ataşehir’de yer alıyor. Otoyolun üzerinde konumlanan Merkez Ada Kapısı’ndan ziyaretçi kabulu yapılmıyor. Ziyaret saatleri ise mevsime göre farklılık gösteriyor. Botanik bahçesi; kasım ve şubat ayları arasında 09:30-17:00, nisan ve eylül ayları arasında 09:30-19:00, diğer aylarda ise 09:30-18:00 saatleri arasında gezilebiliyor.
Uygulamalı bahçıvanlık, bitki ressamlığı ve etnobotanik gibi birçok başlıkta kurslara da ev sahipliği yapan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi’nde hem Türkiye florasından hem de farklı ülkelerden gelen ağaç, çalı ve otsu canlı çeşitleri yaşıyor. Botanik alanı için çok önemli bir araştırma ve eğitim merkezi olan alanda 2004 yılında kurulan bir herbaryum da yer alıyor. Yaklaşık 8500 bitki örneğini içinde barındıran herbaryum, 2010’dan beri Index Herbariorum’a da kayıtlı.