Bolu’nun Seben ilçesinde bulunan ve ilçe merkezine yaklaşık 16 kilometre mesafede yer alan Hoçaş Fosil Ormanı, ilçenin en ilgi çekici ve sıra dışı noktalarından biri. Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 2005 yılında birinci derece doğal sit alanı olarak tescil edilen bu bölge, taşlaşmış ağaç gövdelerine ev sahipliği yapıyor. Fosil ormanı olarak adlandırılan bu alan, Hoçaş Köyü’nün sınırları içinde. Bu bölge ekoturizm açısından çok önemli bir değere sahip. Ancak bunun da ötesinde, gezegenimizin tarihi ve doğanın asırlar boyunca geçirmiş olduğu çeşitli değişimleri anlayabilmemiz açısından da çok önemli roller üstleniyor.
Hoçaş Fosil Ormanı’nda bulunan fosil ağaçlar, erozyon sonucunda ortaya çıkmış. Toprak üzerinde yatay ya da dikey olarak bağlı şekilde sergileniyorlar. Elbette, fosillere bir zarar gelmemesine adına, her biri kalın telli kafes çitleriyle koruma altına alınmış durumda. Hoçaş Köyü’nün merkezinden yaklaşık 400-500 metre uzaklıkta bulunan bu bölge, yaklaşık 15-20 farklı fosil örneğine ev sahipliği yapıyor. Bölgeye Hoçaş Köyü’nün merkezinden başlayıp buraya kadar ilerleyen patika bir yolu takip ederek ulaşmak mümkün.
Hoçaş Fosil Ormanı’nın bulunduğu bölge, 18-19 milyon yıl öncesine tarihlenen bir yer. 975 hektarı kaplayan alanın rakımı da 900 metreye ulaşıyor. Milyonlarca yıl öncesinden günümüze dek ulaşan palmiye, söğüt, çam, sığla, sedir ve kavak gibi ağaç türlerini yakından incelemek, gerçekten çok etkileyici bir deneyim. Eğer siz de bu deneyimi yaşamak istiyorsanız rotanızı Hoçaş Köyü’ne çevirebilirsiniz.