Burdur-Antalya karayolunun 13. kilometresinde ve yoldan yaklaşık 900 metre içeride bulunan İnsuyu Mağarası, ülkemizdeki en etkileyici mağaralardan biri. 1965 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlayan bu doğa harikası, aynı zamanda Türkiye’nin ilk turistik mağarası olma unvanına da sahip. Kent merkezinden yalnızca 10 kilometre mesafede olması sayesinde, mağaraya ulaşım da oldukça kolay.
Çatağıl Köyü sınırları içinde yer alan İnsuyu Mağarası, deniz seviyesinden 900 metre yükseklikte. Yatay olarak tam 597 metre boyunca ilerliyor. Mağaranın içinde, birbirleriyle bağlantılı göller de var. Ancak İnsuyu Mağarası’nı büyüleyici kılan esas özelliği, içindeki muhteşem damlataş oluşumları. Karstik yapının zamanla erimesi ve aşınması sonucunda meydana gelen sarkıt, dikit, sütun, duvar ve perde damlataşları ile kalsit kristalleri, mağaraya adeta bir sanat galerisi görünümü kazandırıyor.
İnsuyu Mağarası’nın nın girişindeki bir faydan çıkan karbonatlı maden suyu, içerideki küçük bir yeraltı deresinin suyuna karışıyor. Halk arasında suyun şeker ve mide hastalıklarına iyi geldiğine dair yaygın bir inanış var ama bu tez elbette bilimsel olarak kanıtlanmamış. Nitekim, son yıllarda çevrede yapılan sondajlar sebebiyle mağara içindeki göllerin birçoğu da kurumuş.
İnsuyu Mağarası, birbirine bağlı iki ana bölümden oluşuyor. Ana faya paralel uzanan ve 525 metre uzunluğundaki ilk bölüm, kafesli bir yapıya sahip. Özellikle bu bölüm, damlataş oluşumları açısından oldukça zengin. Yeraltı suyunun alçalması sonucu ilerleyen süreçte keşfedilen ikinci bölüm ise birinciden daha uzun olmasına rağmen, daha sade bir görünüme sahip. Keza ikinci bölüm, yalnızca özel mağaracılık donanımına ve eğitimine sahip kişi ve gruplar tarafından gezilebiliyor.
1976 yılında Kültür Bakanlığı tarafından I. derece Doğal Sit Alanı olarak tescil edilmiş olan İnsuyu Mağarası, halen araştırma çalışmalarına sahne oluyor. Eğer Burdur-Antalya güzergâhında seyahat ediyorsanız, bu eşsiz doğa harikasını mutlaka ziyaret listenize eklemelisiniz.