Kadıköy’e bağlı Fenerbahçe semtinde yer alan Haldun Taner Müze Evi, Türk edebiyatı ve tiyatrosunun büyük ustası Haldun Taner’in hatırasını yaşatmak amacıyla 2018 yılından beri ziyaretçilerini ağırlıyor. 1901 yılında inşa edilmiş bu iki katlı tarihi yapı, Kadıköy Belediyesi tarafından aslına uygun şekilde restore edildikten sonra halka açık bir müzeye dönüştürüldü. Müzede Haldun Taner’in yaşamı, eserleri ve kişisel eşyaları sergileniyor. Ayrıca ziyaretçiler, Türk tiyatro tarihinin önemli dönemleri hakkında da detaylı bilgiler edinebiliyor.
Haldun Taner, tiyatrocu ve yazar kimliğinin yanı sıra, öğretim üyesi ve gazeteci olarak da yıllar boyunca görev yaptı. Türk tiyatrosuna getirdiği yenilikler saymakla bitmez ama özellikle kabare türünü ülkemizde tanıtması, Türk tiyatrosuna olan katkılarının en belirgin örneklerinden biri. Keşanlı Ali Destanı, Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım ve Huzur Çıkmazı gibi nice kıymetli eseri bize armağan bıraktı. Eserlerinde toplumsal eleştiriyi mizahla harmanlayan usta yazar, yazın kariyeri boyunca 120’yi aşkın öykü ve çok sayıda tiyatro oyunu yayımladı.
Haldun Taner Müze Evi’nin birinci katında Taner’in fotoğrafları, oyunlarına ait afişler ve çalışma masası bulunuyor. Türk tiyatro tarihine ilişkin bilgiler aktaran bölümler de bu katta. İkinci katta ise gözlüğü, kalemi, daktilosu ve şapkası gibi kişisel eşyaları mevcut. Çeşitli edebiyat ve tiyatro etkinliklerine de ev sahipliği yapan müze evde, genç yazarlar ve tiyatro tutkunları için sık sık öykü ve oyun yazarlığı kursları düzenleniyor. Müzenin içindeki kitaplıkta yerli ve yeni tiyatro oyunlarını bulabileceğinizi de ekleyelim.
Haldun Taner’in anısını yaşatmak ve gelecek nesillerin edebiyat ile tiyatro tutkusunu desteklemek amacıyla açılan müze ev, hafta içi her gün 10:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Müzeye girişler tamamen ücretsiz.