İstanbul’un meşhur Gülhane Parkı'nın içinde yer alan İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, kentin en dikkat çekici müzelerinden biri. 24 Mayıs 2008 tarihinden beri ziyaretçilerini ağırlayan müze, Prof. Dr. Fuat Sezgin'in önderliğinde kurulmuş. O gün bugündür, İslam medeniyetinin bilim ve teknoloji dünyasına katkılarını sergilemeye ve yansıtmaya devam ediyor. Müzenin yaklaşık 3 bin 500 metrekarelik sergileme alanında toplamda 585 alet, cihaz, maket ve model mevcut. Bu zengin koleksiyonuyla İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, ülkemizde bir ilki, dünyada da Frankurt’taki müzeden sonra ikinci örneği temsil ediyor.
İki katlı İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’in üst katında, müzenin tanıtım filminin izlenebileceği Sinevizyon Salonu ile Astronomi, Saat Teknolojisi, Denizcilik, Savaş Teknolojisi ve Tıp isimli bölümler mevcut. Bu katta İslam dünyasındaki bilimsel çalışmaların önemli dönüm noktalarını yansıtan modelleri yakından inceleyebiliyorsunuz. Alt katta da Madenler, Fizik, Matematik-Geometri, Şehircilik ve Mimari, Optik, Kimya ve Coğrafya bölümleri yer alıyor. Müslüman bilim insanlarının imzasını taşıyan icatlara ve keşiflere ait maketler her bir bölümde detaylı bilgiler eşliğinde ziyaretçilere sunuluyor.
İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nin bahçesinde, Halife el-Me’mun’un 9. yüzyılda yaptırdığı dünya haritasının bir kopyası var. Ayrıca, burada İbn-i Sina’nın el-Kanun fi’t Tıbb kitabında sözü geçen 26 tıbbi bitki türüne ev sahipliği yapan İbn-i Sina Botanik Bahçesi de bulunuyor. 9. Ve 16. yüzyıl aralığına tarihlenen eserleri içinde barındıran müzede, birçok icadın birebir kopyası sergileniyor. Bunların da birçoğu Frankfurt’taki Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi’ne bağlı Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü tarafından üretilmiş. Doğu ile Batı arasındaki bilimsel ve kültürel etkileşime de dikkat çeken İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi, haftanın her günü belirli saatler arasında ziyarete açık. Girişler ücretli, ancak MüzeKart geçiyor.