Bitlis'in Tatvan, Ahlat ve Güroymak ilçeleri arasında uzanan Nemrut Gölü, dünyanın ikinci, Türkiye'nin ise en büyük krater gölü olma unvanına sahip. Van Gölü'nün batısında ve 2247 metre rakımda bulunan bu eşsiz doğa harikası, ismini, M.Ö. 2100’lü yıllarda yaşamış Babil Hükümdarı Nemrut'tan alıyor.
Bir volkanik patlama sonucu meydana gelen Nemrut Kalderası'nın batı kısmını kaplayan görkemli göl, elips şeklinde. Yaklaşık 15 kilometrekarelik devasa bir alanı kaplıyor. Nemrut Stratovolkanı'nın aktif olarak lav püskürdüğü son tarih, 1441 yılıymış. Aslında, onun oluşturduğu kraterin içinde Nemrut Gölü de dahil olmak üzere beş farklı göl var. Ancak bunların en büyüğü Nemrut Gölü ve derinliği bazı noktalarda 155 metreye kadar ulaşıyor.
Nemrut Gölü’nün en şaşırtıcı ve etkileyici özelliklerinden biri, kraterin kuzey kısmında bulunan Ilıgöl. Yaklaşık 1.2 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip olan bu gölün sıcaklığı, hem tabandan hem de çevreden içine karışan sıcak sularla 40°C- 60°C arasında değişiyor. Ilıgöl’ün suyunun romatizma gibi bazı rahatsızlıklara iyi geldiği de halk arasında yaygın bir inanış.
Nemrut Kalderası'nın iklimi oldukça özel. Bölgede sıcaklık ortalaması kış aylarında -5°C, yaz aylarında ise 18.5°C civarında. Mikroklima özelliği gösteren alanda farklı bölgelere ait bitkilerin bir arada yaşayabiliyor. Berrak, renksiz ve kokusuz olan göl suyu ise normal içme suyu kalitesinde ve hafif alkali.
Biyoçeşitlilik açısından da oldukça zengin olan Nemrut Gölü çevresinde envai çeşit bitki türünü bir arada görebilir, görkemli yaban hayatına şahit olabilirsiniz. Son yıllarda turistik açıdan gitgide daha çok ilgi çeken doğa harikası, 2021 yılından beri "kesin korunacak hassas alan" statüsünde.