Düzce’nin ev sahipliği yaptığı en önemli tarihi zenginliklerden biri olan Prusias ad Hypium Antik Kenti, Merkez ilçesine bağlı Konuralp Mahallesi’nin sınırları içinde. Tarihçesi M.Ö. 3. yüzyıla kadar uzanan kent, tarihte ilk kez Hypios ismiyle anılmış. Kent, Tabak ve Küçük Melen çaylarının bulunduğu bölgede doğu ve batı yönlerine doğru uzanan bir tepenin üzerine kurulmuş. İlerleyen dönemlerde ismi Kieros olarak değiştirilmiş. Bithyn Kralı I. Prusias tarafından da M.Ö. 230-182 yılları arasında ele geçirilmiş. Ardından burada bir Bithyn kolonisi yaşamaya başlamış ve zamanla kentte çok sayıda abide inşa edilmiş. Kent geliştikçe ismi yeniden değiştirilmiş ve en nihayetinde krala ithafen Prusias ismini almış.
Prusias ad Hypium Antik Kenti’nde bulunan en dikkat çekici tarihi yapılardan biri, M.Ö. 300-30 yılları arasında, yani Helenistik Dönem’de inşa edilmiş olan antik tiyatro. Halk arasında ismi Kırk Basamaklar olarak da geçen bu tiyatro, kendi kategorisinde Batı Karadeniz’in en ihtişamlı yapılarından biri. İki kademeli şekilde inşa edilmiş ve günümüzde hâlen sahne arkası duvarı ile ikinci kademe oturma sıraları ayakta. Kentte yalnızca istinat ayakları günümüzde kadar ulaşabilmiş olan Kemerkasım Su Kemerleri, kentin giriş kapısı olan Atlı Kapı, Roma Dönemi’ne ait bir köprü ve Doğu Roma Dönemi’nde onarımdan geçirildiğini bildiğimiz Batı Sur Duvarları da yer alıyor.
Çok etkileyici bir atmosfere sahip olan Prusias ad Hypium Antik Kenti’ne girişler ücretsiz. Ancak restorasyon çalışmalarına bağlı olarak bazı bölgeler dönem dönem ziyarete kapanabiliyor. Prusias ad Hypium Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmalarında ele geçen eserler de yine Merkez ilçesinde bulunan Konuralp Müzesi’nde sergileniyor. Müze 2003 yılından beri ziyarete açık ve 6 bini aşkın esere ev sahipliği yapıyor.