Ülkemizde birbirinden görkemli ve ünlü birçok cami var. Ayasofya, Sultanahmet Camii, Eyüp Sultan Camii ve Süleymaniye Camii derken; liste uzayıp gidiyor. Ancak bazı camiler de ihtişamıyla değil, mimari özellikleri ve dönemin koşullarının çok üzerinde seyreden vizyonlarıyla ziyaretçilerini etkilemeyi başarıyor. Düzce’nin Akçakoca ilçesine bağlı Hemşin Köyü’nde de bu tip bir cami var. Köyün adıyla anılan Hemşin Köyü Camii, hiç çivi kullanılmadan inşa edilmiş olması sayesinde ziyaretçilerini kendine hayran bırakmayı başarıyor.
Kısaca Hemşin Cami olarak da adlandırılan Hemşin Köyü Cami, 1877-1878 yılında meydana gelen Osmanlı Rus Savaşı (nam-ı diğer 93 Harbi) sona erdiğinde Artvin’den buraya göçen Hemşinliler tarafından inşa edilmiş. İlçe merkezinden yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta. Hiç çivi kullanılmadan uygulanan bu inşa tekniği, çantı tekniği olarak adlandırılıyor. Hemşin Köyü Camii’nin de ikinci katı çantı tekniği kullanılarak inşa edilmiş. Birinci katı da taş işçiliğinin ustalıklı bir örneğini oluşturuyor. Artık tarihçesi bir buçuk asıra yaklaşan bu etkileyici ibadethanenin minaresi de tamamen ahşaptan yapılmış. Mihrabındaki, minberindeki ve tavanındaki işçilik detayları da herkesi etkileyebilecek nitelikte.
Hem dini hem de mimari açıdan önem taşıyan çok sayıda camiye, mezar, türbeye ve tarihi yapıya ev sahipliği yapan Düzce’de; çantı tipi Cuma camileri uzun yıllardır ilgi görüyor. Hemşin Köyü Camii de bunlar içinde en dikkat çeken örneklerden biri. Birbirleriyle iç içe geçen keresteler kullanılarak inşa edilmiş olan yapı, Batı Karadeniz’in büyüleyici doğasının içine gizlenmiş durumda. Etrafı yemyeşil bir atmosferle çevrelenmiş, ki zaten camiye giden yolda da ağaçlarla bezeli bir güzergahı takip ediyorsunuz. Sümbüllü bahçesi ve otantik atmosferiyle çok hoş bir görüntüye sahip olan Hemşin Köyü Camii, sizin de Düzce seyahatinizde keşfetmek istediğiniz noktalardan biri olabilir.