Düzce’nin tarihi mirasının en önemli parçalarından birini oluşturan Prusias ad Hypium Antik Kenti, Merkez ilçesi sınırları içinde ve tarihçesi M.Ö. 3. yüzyıla kadar uzanıyor. Kurulduğu ilk dönemde, henüz bir kasabayken Hypios ve Kieros isimleriyle anılıyormuş. Ancak Bithyn Kralı I. Prusias burayı fethederek Bithyn kolonilerini yerleştirmiş ve nihayetinde kent günden güne gelişmeye başlamış. Hatrı sayılır ilerlemeler kaydettikten sonra da kente kralın ismi verilmiş. Prusias ad Hypium Antik Kenti bugün ücretsiz şekilde ziyarete açık ve içinde başta antik tiyatro olmak üzere birçok önemli yapının kalıntıları bulunuyor. Antik kentte yapılan kazı çalışmalarında ele geçen eserler de yine Düzce’nin Merkez ilçesindeki Konuralp Müzesi’nde sergileniyor.
Prusias ad Hypium Antik Kenti’nin tarihi ve kültürel mirasını yaşatmak amacıyla 2003 yılında ziyaretçilerine kapılarını açan Konuralp Müzesi’nin toplamda üç farklı teşhir salonu var. Arkeoloji salonunda Tunç Çağı’ndan başlayıp Doğu Roma Dönemi’ne kadar ilerleyen bir kronolojiye tarihlenen eserler, heykelcikler, takılar ve metal eserler sergileniyor. Taş Eserler Salonu’nda en dikkat çeken eserin Orpheus Mozaiği olduğunu söylemek mümkün. Roma Dönemi’nde inşa edilmiş taşınmaz bir yapının zemin döşemesi olduğu belirlenen bu mozaik, yaklaşık 45 metrekarelik bir alana sahip. Yine bu salonda Tanrı Janus Heykeli’ni de yakından inceleyebiliyorsunuz. Etnografya salonu da dönemin yöresel kıyafetlerine, mutfak araç gereçlerine, aydınlatma ürünlerine, silahlarına ve el işlemelerine ev sahipliği yapıyor.
Ücretsiz şekilde gezilebilen Konuralp Müzesi’nin bahçesinde de oldukça önemli eserler var. Prusias ad Hypium Antik Kenti’nden çıkarılan büyük sütunlar, mimari parçalar, adak yazıları, taş lahitler, mezar taşları ve parçaları da burada sergileniyor. Özellikle 1937 yılında bulunan ve M.S. 1. yüzyıla tarihlenen bir lahit mezar çok dikkat çekici.