İstanbul'un tarihi semtlerinden Fener'de yer alan Rum Ortodoks Patrikhanesi, Hıristiyanlık tarihinin en önemli merkezlerinden biridir. Kökleri 4. yüzyıla dayanan Patrikhanenin geçmişi Bizans İmparatorluğu'na kadar uzanmaktadır.
Patrikhanenin tarihsel önemi, Doğu Hıristiyanlığının ruhani merkezi olmasından kaynaklanır. Bizans İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis'te (günümüzün İstanbul'u) kurulan Patriklik, Ortodoks Hıristiyan âleminin en üst düzey yönetim merkezi konumundaydı. Konstantinopolis'in fethiyle birlikte Osmanlı egemenliğine giren Patriklik, günümüze kadar varlığını sürdürmüştür.
Patrikhanenin en görkemli dönemi Bizans İmparatorluğu zamanında yaşanmıştır. Bu dönemde Patrik, imparatorun en yakın danışmanlarından biri olup, Ortodoks Hıristiyanlığın en üst düzey temsilcisiydi. Patrik aynı zamanda Ortodoks Hıristiyan toplumunun siyasi, sosyal ve kültürel lideriydi.
Günümüzde Fener'deki Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi'nde yer alan Patriklik, Ortodoks Hıristiyan dünyasının ruhani merkezi olmaya devam etmektedir. Patrik I. Bartholomeos'un öncülüğünde, Patrikhanenin uluslararası etkinliği ve saygınlığı giderek artmaktadır.
Patrikhanenin ziyaretçi merkezleri arasında Aya Yorgi Katedrali, Patrik Sarayı, Patrik Müzesi ve Patrik Kütüphanesi yer almaktadır. Buralarda Bizans İmparatorluğu'nun tarihi, kültürü ve sanatına dair paha biçilmez eserler sergilenmektedir.
Rum Ortodoks Patrikhanesi, Doğu Hıristiyanlığının en önemli kurumlarından biri olarak, İstanbul'un ve dünyanın en önemli dini miraslarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Geçmişten günümüze uzanan köklü tarihi ve zengin kültürel mirasıyla Patrikhanenin önemi, Ortodoks Hıristiyan dünyası için olduğu kadar tüm insanlık için de büyük önem taşımaktadır.