İstanbul'un Beyoğlu ilçesine bağlı tarihi Tophane semtinde yer alan Tophane-i Âmire, kente Osmanlı İmparatorluğu'nun askeri geçmişinden miras kalmış, önemli bir yapı. Fatih Sultan Mehmet’in emriyle İstanbul’un fethinin ardından top döküm merkezi olarak kullanmak üzere inşa edilmiş. Osmanlı donanması ve ordusu için gerekli olan toplar, asırlar boyunca burada üretilmiş. İmparatorluğun askeri gücünü pekiştiren bir tür sanayi tesisi olarak kullanılan tarihi yapının bulunduğu alan, Bizans döneminde Ste. Claire ve Aya Photini kiliselerine ev sahipliği yapıyormuş. Tophane-i Âmire, günümüzde kültür sanat merkezine dönüştürülmüş durumda.
Osmanlı İmparatorluğu’nun en stratejik askeri tesislerinden biri olan Tophane-i Âmire, fetihlerde önemli bir rol oynamış. Kanuni Sultan Süleyman döneminde genişletilmiş ve yenilenmiş olan yapı, teknolojinin gelişmesi ve sanayileşme gibi faktörler sebebiyle asırlar içinde önemini kaybetmiş. Top üretimi adım adım Zeytinburnu Demir Fabrikası’na kayınca, 1900’lü yıllarda Tophane-i Âmire’yi bir eğitim merkezine dönüştürmüşler. 1992 yılında da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne tahsis edilmiş.
O gün bugündür kültür ve sanat merkezi olarak kullanılan tarihi yapı; Beş Kubbe, Tek Kubbe ve Sarnıçlar olmak üzere üç ayrı sergi salonuna ev sahipliği yapıyor. İç mekanında top döküm çalışmalarının yapıldığı dönemden günümüze ulaşan büyük kemerleri, taş duvarları ve tonozları hâlen görebiliyoruz. Osmanlı dönemine ait orijinal yapı unsurlarını günümüz teknolojisiyle buluşturan sergi alanı, 2015 yılında Sabancı Vakfı tarafından yaptırılan asansörler ve rampalar sayesinde engelli bireylerin de rahatlıkla erişim sağlayabileceği bir mekana dönüştürülmüş. Siz de asırlardır varlığını koruyan bu tarihi yapıyı daha yakından inceleyebilir, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi bünyesinde ziyaretçilere sunulan sergileri gezebilirsiniz. Girişler ücretsiz ve binanın okuma bahçesi de sakin bir atmosferde kitap okumak ya da çalışmak isteyenler için dört dörtlük bir atmosfer sunuyor.