Alanya’nın zengin tarihçesine ışık tutan Alanya Arkeoloji Müzesi, 1967 yılında Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nden getirilen Tunç Çağı, Urartu, Frig ve Lidya dönemlerine ait eserlerle ziyarete açılmış. Zamanla, Alanya ve çevresindeki arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkan eserlerle daha da kapsamlı bir koleksiyonlara ev sahipliği yapmaya başlamış. Müzenin içinde hem arkeoloji hem de etnografya bölümleri mevcut.
Alanya Arkeoloji Müzesi’ndeki en dikkat çekici eserlerden biri, M.S. 2. yüzyıldan günümüze ulaşan bronz döküm Herakles Heykeli. Mitolojik bir kahraman olan Herakles’in trajik öyküsünü yansıtan heykel, müzedeki özel bir salonda sergileniyor. Burada Arkaik, Klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait bronz, mermer, pişmiş toprak, cam ve mozaik eserler ile kül kutuları ve sikke koleksiyonlarını da yakından inceleyebiliyorsunuz.
Müzenin etnografya bölümünde Alanya ve çevresine özgü folklorik objeler sergileniyor. Yörük kilimlerinden alaçuvallara, heybelerden giysilere, işlemelerden, silahlara, takılardan el yazmalarına kadar; birçok objeyi burada görmek mümkün. Ayrıca, yine bu bölümde eski bir Alanya evini yansıtan bir oda da var. Bu odada dönemin yaşam koşullarını ve dekorasyon tarzını daha yakından keşfedebilirsiniz.
Yenileme çalışmaları yapıldıktan sonra 2012 yılında yeniden düzenlenen ve modern müzecilik anlayışına uygun olarak tasarlanan Alanya Arkeoloji Müzesi’nde; Anadolu Uygarlıkları, Gemi ve Denizcilik Bölümü, Herakles Salonu, Alanya Kalesi Bölümü ve Sikke Bölümü gibi tematik alanlar mevcut. Ana salonda ise mitoloji, ticaret, spor, sağlık, cam eserler ve takılar gibi konu başlıkları altında teşhirler yapılıyor. Müzenin bahçesinde ise Roma, Bizans ve İslami dönemlere ait taş eserler sergileniyor. Siz de Alanya’nın köklü tarihini keşfetmek için müzeyi haftanın her günü ziyaret edebilirsiniz. Girişler ücretli, ancak MüzeKart geçiyor.