Alanya'nın Şekerhane Mahallesi'nde bulunan Hüseyin Azakoğlu Kent Müzesi, geleneksel Alanya evinin en güzel örneklerinden biri olan Azakoğlu Konağı'nda ziyaretçilerini ağırlıyor. Sahipleri tarafından kültürel amaçlarla kullanılmak üzere Alanya Belediyesi'ne tahsis edilmiş olan tarihi konak, ilerleyen süreçte de müzeye dönüştürülmüş. Konağın planlamasındaki bütünlük, sadelik ve süsleme detayları hakikaten çok etkileyici. Geleneksel Alanya mimarisinin karakteristik özelliklerini konağın detaylarında yakalayabiliyorsunuz.
Alanya’nın kent belleğini geliştirmek ve ilçenin tarihini gelecek nesillere aktarmak amacıyla kurulmuş olan Hüseyin Azakoğlu Kent Müzesi, tescilli bir yapı.Üç kattan oluşan müze, ziyaretçilere Alanya’nın hem antik hem de yakın tarihine dair önemli bilgiler sunuyor. Müzenin zemin katında marangoz atölyesi, demirci atölyesi ve kabak oymacılığı bölümleri mevcut. Marangoz atölyesinde ahşap işlemeciliğinde kullanılan el aletlerini, demirci atölyesinde körüklü ocağı ve demirin işlenmesi için kullanılan ekipmanları görebiliyorsunuz. Kabak oymacılığı bölümünde de kabaklardan yapılan süs eşyaları bulunuyor.
Müzenin birinci katı tarih odası, belediye teşkilatı, panorama odası, arşiv ve idari bölümler için ayrılmış. Tarih odasında Alanya’nın Kurtuluş Savaşı sürecini anlatan resimler var. Arşiv bölümünde ise müzenin kurulmasında rol oynayan Azakoğlu Ailesi'nin kişisel belgeleri sergileniyor. Belediye Teşkilatı odasında, Alanya Belediyesi'nin kuruluşundan günümüze dek görev yapan kişilerin biyografileri ve önemli evraklar mevcut. Panorama odasında ise Alanya’daki doğal güzellikler tanıtılıyor.
Müzenin ikinci katında sizi kültür ve eğlence odası, gelin odası, dikiş odası, oturma odası ve şark köşesi bölümleri karşılayacak. Kültür ve eğlence odasında Alanya’nın Toros Sineması'nın tarihçesini anlatan resimler ile günümüzde de kullanılan sinema makinesi sergileniyor. Gelin odasında eski dönemden gelinlikler ve kurucu ailenin gelin odasını yansıtan yatak odası mobilyaları bulunuyor. Dikiş odasında ipek kumaş örnekleri ile dikiş makineleri & aletleri var. Oturma odası ve şark köşesinde yine kurucu ailenin geçmişte kullandığı mobilyaları görebiliyorsunuz. Müze haftanın pazar hariç her günü ziyarete açık.