Kars’ın Arpaçay ilçesine bağlı Kuyucuk Köyü’nde bulunan ve ismini de bu köyden alan Kuyucuk Kuş Cenneti, kentin turistik açıdan en çok ilgi gören duraklarından biri. Toplamda 217 hektarlık bir yüzey alanına sahip olan Kuyucuk Gölü, yüksekliği 1617 metreye ulaşan sığ bir göl. Aslında bir tatlı su gölü, ancak buna rağmen içinde herhangi bir balık türü yaşamıyor. Gölün en derin noktasının 13 metre derinliğe ulaştığı tahmin ediliyor. Kuyucuk Gölü’nün en önemli özelliği, konumu sayesinde Kafkasya, İran ve Anadolu biyolojik çeşitlilik noktalarının birleşiminde bulunması. Hem bu sayede hem de sığ bir yapıya sahip olduğu için, çok ciddi bir kuş çeşitliliğine ev sahipliği yapıyor. Gölün Afrika-Avrasya göç yolu üzerinde bulunması da bu çeşitliliği artırıyor.
Bugüne dek Kuyucuk Gölü’nde yapılan araştırmalar, burada 200’den fazla kuş türünün yaşadığını ortaya çıkarmış. Ancak kuşların göç güzergahları da düşünüldüğünde, bu sayının 250’yi geçtiği tahmin ediliyor. Kuşların konaklama, barınma, beslenme ve üreme amacıyla ziyaret ettiği bu bölge, özellikle sonbahar ve ilkbahar aylarında çok etkileyici manzaralara sahne oluyor. Kuyucuk Gölü kış aylarında donduğu için, bu dönemde burada su kuşlarına rastlamak mümkün olmuyor.
2009 yılında ülkemizin 13. ramsar alanı olarak ilan edilen Kuyucuk Gölü Yaban Hayatı Geliştirem Sahası, hem yerli hem de yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor. Ramsar sözcüğü, uluslararası açıdan önem taşıyan sulak alanları ifade ediyor.