Bolu’nun cittaslow unvanını almaya hak kazanmış iki ilçesinden biri olan Mudurnu, hem birbirinden etkileyici doğal güzelliklere hem de çok kıymetli tarihi değerlere ev sahipliği yapıyor. Cittaslow unvanlı iki ilçenin, yani Mudurnu ve Göynük’ün en dikkat çekici ortak noktalarından biri, iki ilçede de tarihi ve koruma altına alınmış evlerin bulunması. Kentsel sit alanı olarak ilan edilen Mudurnu’da bulunan eski Türk evleri, sivil mimari açısından Göynük evleriyle benzer özelliklere sahip. İlçenin hem tarihini hem de kültürünü yansıtan en önemli tanıklar arasında yer alan bu tarihi yapılardan toplamda 173 adet mevcut. Bunların 165’i konut, kalanı ise cami, hamam ve çeşme olarak farklı kategorilere ayrılıyor.
Asırlar öncesinin sivil mimari özelliklerini günümüze kadar ulaştıran Mudurnu’da iki farklı askeri yapı, iki doğal anıt ve toplamda yirmi dini kültürel yapı da yer alıyor. Mudurnu evleri, genellikle iki ya da üç katlı şekilde tasarlanmış. Zemin katta depo, hizmetçi odası, mutfak, fırın odası ve kiler gibi bölümler yer alıyor. Odalar çoğunlukla bir sofanın etrafını çevreleyecek şekilde inşa edilmiş. Evlerin bazılarında cumba ya da şahniş de mevcut. Balkon süslemelerinde de hem ahşap oymacılığının hem de maden işçiliğinin göz alıcı örneklerine rastlanabiliyor.
Genellikle alaturka kiremitli ve ahşap kırma çatılı şekilde inşa edilen Mudurnu evleri, bacalarından kapılarına kadar her detayında son derece estetik süslemelere sahip. İlçe sınırları içinde özellikle Armutçular Konağı ve Haytalar Konağı turistik açıdan yoğun ilgi görüyor.