Tam ismi MTA (Maden Tetkik Arama) Şehit Cuma Dağ Tabiat Müzesi olan yapı, yolunuz ülkemizin başkenti Ankara’ya düştüğünde mutlaka uğramanız gereken bir durak. Ülkemizin hem ilk hem de en büyük tabiat tarihi müzesi olma unvanlarına sahip olan bu müze, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından kurumun arazi çalışmalarında elde edilen örnekleri sergilemek ve depolamak için kurulmuş. 7 Şubat 1968 yılında ziyaretçilerine kapılarını açan müze, günümüzde yerleşkenin içine inşa edilen yeni binasında hizmet vermeyi sürdürüyor. Hem Türkiye’nin hem de dünyanın birçok farklı yerinden derlenmiş olan koleksiyonlarda, doğa tarihini daha yakından tanımak isteyenlerin ilgisini çekecek çok sayıda mineral, kayaç, maden ve fosil örnekleri sergileniyor.
Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi, üç katlı bir yapı. Müzenin giriş katı, güneş sistemindeki gezegenleri daha yakından tanımak ve gök taşlarını incelemek isteyen ziyaretçilere ayrılmış. Yapının içinde görme engelli ziyaretçiler için özel olarak hazırlanmış bir bölüm de mevcut. Bu uygulama Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor. Okul öncesi ve ilköğretim öğrencileri için tasarlanan bir eğitim alanına da ev sahipliği yapan müzenin konferans ve kafeterya salonları da giriş katında. Omurgalı ve omurgasız hayvanların ya da bitkilerin fosilleri ise birinci katta bulunuyor.
Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi’nin birinci katında bulunan ve ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği bir diğer kısım da Diyorama Bölümü. Türkiye’nin hayvan ve bitkilerinin canlandırma vitrinleri bu bölümde yer alıyor. Ayrıca, yine birinci katta Prehistorya Bölümü de mevcut. İkinci katta ise ülkemizin ve dünyanın farklı yerlerinden getirilen mineraller, kayaç örnekleri ve süs taşları sizi karşılıyor. Şehit Cuma Dağ Tabiat Tarihi Müzesi, haftanın pazartesi haricindeki tüm günlerinde 09:00 ile 16:30 saatleri arasında ziyarete açık. Grup ziyaretleri için önceden randevu alınması gerekiyor.