Bolu’nun Merkez ilçesi sınırları içinde ve İzzet Baysal Caddesi’nin üzerinde yer alan Yıldırım Bayezid Hamamı, Orta Hamam ismiyle de biliniyor. Bu tarihi yapı, soğukluk kapısının üstünde bulunan kitabeye göre, 1388 yılında Çelebi Beyazıt tarafından inşa ettirilmiş. Ömer İbni İbrahim’in imzasını taşıyan hamamın 1908 yılında kapsamlı bir onarım çalışmasından geçirildiği de biliniyor. Moloz taş kullanılarak inşa edilen yapı, çifte hamam niteliği taşıyor. Bu sebeple kadınlar ve erkekler için ayrılan bölümleri farklı.
Caddenin bulunduğu yolun seviyesinden üç basamaklı bir merdiveni indiğinizde, yuvarlak kemerli bir kapıyla karşılaşıyorsunuz. Bu kapı erkekler kısmına açılıyor ve soyunmalık bölümü kubbeyle örtülüyor. Soğukluk kısmına ise mukarnaslarla daralan bir kapıdan geçerek girilebiliyor. Ayrıca, buraya sivri kemerli bir kapıdan geçerek girilen koridorun güney cephesindeki kapıyla ulaşmak da mümkün. Soğukluğun sonunda bulunan ve kare planla inşa edilmiş olan sıcaklık, Bursa kemerli niş kullanılarak genişletilmiş. Hem doğu hem de güneybatı köşelerinde ise halvet hücreleri yer alıyor.
Günümüzde hâlen hamam olarak işlevini sürdüren Yıldırım Bayezid Hamamı’nın genellikle Orta Hamam ismiyle anılmasının sebebi, Bolu’nun Mudurnu ilçesinde bir Yıldırım Bayezid Hamamı daha olması. İsim sebebiyle iki hamam birbirine karıştırılabiliyor. Orta Hamam’ın içi görece küçük olsa da genellikle çok kalabalık bir atmosfere sahip değil. Bu sayede ziyaretçiler konforlarından ödün vermeden vakit geçirebiliyor. Son derece otantik bir atmosfere sahip olan Orta Hamam, klasik Türk hamamlarının en güzel örneklerinden biri.