Aras Nehri Hazar Denizi’ne dökülmeden önce Kura Nehri ile birleştiği için, bazı kaynaklarda Kura Nehri ismiyle de anılıyor. Ancak Aras Nehri aslında Kura’ya bağlanmadan önce bağlantı noktasına kadar uzunca bir yol kat eden bağımsız akarsu. Aras Nehri ülkemiz topraklarında doğuyor ve Ermenistan, Azerbaycan ve İran sınırlarından ilerleyerek kardeş ülke Azerbaycan topraklarından geçerek Hazar Denizi ile buluşuyor.
Aras Nehri, Bingöl Dağları’nın Bingöl’de kalan bölgesinden ve kuzeyde Erzurum sınırları içerisinde kalan yamaçlarından dökülen kaynak sularının birleşimiyle oluşuyor. Tekman Yaylası ve Yukarı Pasinler Ovası’nın da sularını toplayan Aras Nehri, Hasankale Çayı’nı bünyesine katarak Erzurum – Kars Platosu üzerinden Ermenistan topraklarına ulaşıyor. Aras Nehri Türkiye – Ermenistan, Türkiye – Azerbaycan ve Azerbaycan – İran sınırlarının bir bölümünü oluşturuyor. Bu nedenle Aras Nehri “sınır oluşturan akarsu” olarak kabul ediliyor. Aras Nehri aynı zamanda birkaç farklı ülkeden geçtiği için “sınır aşan akarsu” olarak da tanımlanıyor.
Aras Nehri’nin toplam uzunluğu yaklaşık 1060 kilometre. Nehrin Türkiye topraklarından geçen kısmı ise 548 kilometre civarlarında. 102.000 km2’lik bir havzayı kaplayan Aras Nehri Kafkas coğrafyasının en büyük ve ihtişamlı akarsuları arasında yer alıyor. Aras Nehri’nin debisi ilkbahar aylarında zirveye çıkarken yaz aylarında en düşük seviyeye geliyor. Ocak ayında 42 m3/sn civarında olan debi mart, nisan aylarında 50 m3/sn üzerine çıkabiliyor.
Aras Nehri üzerinde tam 14 adet hidroelektrik santrali bulunuyor. Aynı zamanda nehrin büyük bir bölümünde rafting sporu yapılabiliyor. Bu nedenle Aras Nehri rafting meraklıları tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor.