Antik dönemin “Dünyanın 7 Harikası” içerisinde yer alan Artemis Tapınağı, ülkemiz sınırlarında bulunan Efes Antik Kenti’nde bulunuyor. Antik Yunan dönemi ve Yunan mitolojisi için büyük önem arz eden Artemis Tapınağı’nın M.Ö 6. yüzyıl civarlarında inşa edildiği biliniyor. Artemis Tapınağı çoğunlukla Diana Tapınağı olarak da anılıyor.
Artemis Tapınağı Lidya Kralı Kroisos’un emriyle yapımına başlanan ve yapım aşaması 120 yıl kadar süren devasa bir proje olarak nitelendiriliyor. Bir rivayete göre adını Ay tanrıçası Titan Selene’nin yerini alan Apollon’un kardeşi Diana’dan alan tapınak, başka bir rivayete göre ise Anadolu tanrıçası Kibele’nin Efes’e geldikten sonra Artemis adıyla bir efsaneye dönüştüğü ve tapınağın onun adına yapıldığı söyleniyor. Artemis Tapınağı’nı inceleyen uzmanlar iki kültürden de izler olduğunu ve muhtemelen tapınağın bir kültür kesişimi ürünü olduğunu söylüyorlar.
Artemis adına bu tapınak yapılmadan önce Efes bölgesinde irili ufaklı başka tapınakların da inşa edildiği biliniyor. Fakat Efes’i fetheden Lidya Kralı Kroisos en görkemli tapınağı kendisi yaptırmak isteyince ortaya bu mükemmel yapının çıktığı tarihi kaynaklarda anlatılıyor. Artemis Tapınağı o kadar büyüktü ki Parthenon dahil o dönemki Antik Yunan tapınaklarının en az iki katı boyutundaydı.
Artemis Tapınağı M.Ö 4. yüzyıl civarlarında çıkarılan kasıtlı bir yangın sonucunda büyük ölçüde yok oldu. Yerine tekrar inşa edilen tapınak M.Ö 267 yılında gerçekleşen Gotik istilasına kadar ayakta kaldı. Bu tapınak da Gotikler tarafından yerle bir edildi. Vazgeçmeyen Efes halkı istila sonrası tapınağı son kez, bir daha inşa etti. Fakat bu tapınak da M.S 401 yılında Hıristiyan ayaklanmacılar tarafından yıkıldı.
Günümüzde, dünyanın en önemli antik mimari yapılarından biri olan Artemis Tapınağı’na ait maalesef yalnızca bir temel ve hatırlatıcı bir kolon Efes Antik Kenti sınırları içerisinde sergilenebiliyor.