İstanbul’un hâlen ayakta duran tarihi hanlarından biri olan Büyük Yeni Han, yolu Eminönü ve Kapalıçarşı taraflarına düşen yerli ve yabancı turistler tarafından yoğun ilgi görüyor. Sultan III. Mustafa’nın hükümdar olduğu 1764 yılında inşa ettirilmiş olan tarihi yapı, uzun yıllar boyunca kentin ticaret hayatına çok önemli katkılarda bulunmuş. Bugün de söz konusu misyonunu sürdürüyor. Çakmakçılar Yokuşu üzerinde bulunan han, Osmanlı dönemi mimarisinin en dikkat çekici örneklerinden birini oluşturuyor. Üç katlı yapısıyla oldukça geniş bir alana yayılıyor ve aynı anda çok sayıda kişiyi ağırlayabiliyor.
18. yüzyıl mimarisini belirgin şekilde yansıtan Büyük Yeni Han, kentin en büyük hanlarından biri. Yapının en dikkat çekici özelliklerinden biri, iki avlusu ve toplamda 320’yi aşkın odası olması. Tarih boyunca ticaretle uğraşan birçok esnaf ve zanaatkara ev sahipliği yapmış olsa da, özellikle gümüşçülerin mekanı olarak ün kazanmış. Osmanlı döneminden bu yana gümüş işlemeciliğiyle uğraşan ustalar, Büyük Yeni Han’ın nostaljik atölyelerinde Osmanlı ve Anadolu motifleriyle süslenmiş el yapımı eserler üretmeye devam ediyor. Günümüzde de geleneksel el sanatları arasında yer alan gümüşçülük, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini fazlasıyla çekiyor.
Osmanlı dönemi sivil mimarisinin en güzel örnekleri arasında gösterebileceğimiz Büyük Yeni Han, mimari açıdan da oldukça dikkat çekici. Avluları çevreleyen revakları, taş merdivenleri, kesme taş ve tuğladan yapılmış görkemli duvarlarıyla; son derece ihtişamlı bir görünüme sahip. Bu sayede, bugüne dek birbirinden popüler filmlerin ve dizilerin çekimlerine de ev sahipliği yaptı. Ezel, Gönül Yarası, Salkım Hanım’ın Taneleri, Ejder Kapanı ve Fatmagül’ün Suçu Ne; söz konusu yapımlardan bazıları. Siz de Eminönü, Sirkeci ve Beyazıt semtlerini gezerken Büyük Yeni Han’ı ziyaret edebilir, Kapalıçarşı’nın ruhunu devam ettiren bu tarihi yapıyı daha yakından keşfedebilirsiniz.