Çanakkale’nin Eceabat ilçesindeki Kocadere mevkiinin sınırları içinde yer alan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Türk ordusunun gerçek bir savunma destanı yazdığı Çanakkale Muharebeleri’nin ebediyen hatırlanması ve gelecek nesillere de Çanakkale ruhunun aktarılabilmesi için kurulmuş. 7 Haziran 2012 tarihinden bu yana ziyaretçilerini ağırlayan tanıtım merkezi, Çanakkale Muharebeleri’ni hem tematik hem de kronolojik bir şekilde aktaran bir savaş müzesi olma özelliğini taşıyor. Müzenin binası, şehitlik algısını oluşturabilmek için tamamen toprağın altında bırakılmış.
Müzenin girişinde birbirine karşılıklı bakacak şekilde inşa edilmiş olan iki anıt duvar, Çanakkale Boğazı’nın iki kıyısını simgeliyor. Duvarların açık ve koyu ve renkleri ise barış ve savaş temalarını sembolize ediyor. Duvar yüzeylerinin son derece sade bir tasarıma sahip olması da elbette bilinçli bir tercih. Koyu renkli olan duvarın tepesindeki üç sütun Türk askerinin vatan sevgisini, cesaretini ve inancını anlatıyor. Duvarların sadeliği ise ölümün yalnızlığı ve sessizliğini yansıtıyor.
11 farklı canlandırma odasına ev sahipliği yapan Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’nde Çanakkale Muharebeleri’nden önemli kesitlerin aktarıldığı 65 dakikalık sinevizyon gösterimleri yapılıyor. Gösterimler, kulaklıklar aracılığıyla yedi farklı dilde dinlenebiliyor. İki katlı yapının içindeki müze salonlarında dioramalar, maketler ve balmumu heykeller mevcut. Sergilenen savaş objelerinin, teçhizatın ve üniformaların her birinin ayrı ve son derece sarsıcı bir öyküsü var. Müzenin açık peyzaj alanlarında ise ziyaretçileri, orijinal askeri araçlar ve siperler karşılıyor.
Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’nin en etkileyici noktalarından biri, Çanakkale Muharebeleri sırasında şehit olan Yüzbaşı Şeref Efendi’nin kanlı üniformasının sergilendiği alan. Bu bölümde, Yüzbaşı Şeref Efendi’nin yaralı halde getirildiği hastanede üniformasına iliştirilmiş olan hasta sevk pusulası ve ailesinin müzeye bağışladığı apoletleri de yer alıyor.