Gelibolu Yarımadası, yani Gelibolu ve Eceabat ilçeleri; Çanakkale Savaşları hakkında bilgi almak isteyen herkesin mutlaka gitmesi gereken yerler arasında. Çünkü Gelibolu Yarımadası’nın ev sahipliği yaptığı anıtlar, şehitlikler, müzeler, kitabeler ve kaleler; ziyaretçilere savaşın atmosferini çok daha yakından hissetme ve anlama şansı sunuyor. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı’nı keşfetmek, hem son derece etkileyici hem de oldukça dokunaklı bir tecrübe. Bu gezi sırasında karşılaşacağınız her bir yeni nokta, sizi gurur ve hüzün gibi nice duyguya sürüklüyor.
Eceabat ilçesinde ziyaret edebileceğiniz en ilginç yerlerden biri de Alçıtepe’nin sınırları içinde yer alan Salim Mutlu Özel Harp Anıları Koleksiyonu. Salim Mutlu, Çanakkale Savaşı’nın ardından bu bölgeye yerleşen Romanya kökenli bir Türk ailesinin fertlerinden biri. Kendisi, 16 yaşında bu köyde bir bakkal dükkanı açmış. Bu dönemde Alçıtepe köylüleri, savaş alanlarında buldukları kılıç, silah ve tel gibi objeleri bakkal dükkanına getirerek bunları un, süt ve peynir gibi gıda ürünleriyle takas ederlermiş. Salim Mutlu da savaşın tanıkları olarak da nitelendirebileceğimiz bu objelerin yok olup gitmesini önlemek için, ilk etapta evinin iki odasını onlarla ayırmış. Koleksiyonu günden güne genişlemeye devam edince de 1961 yılında evini Salim Mutlu Özel Harp Anıları Koleksiyonu isminde bir müzeye dönüştürmüş.
Savaş sırasında kullanılan top mermilerinden silahlara, mataralardan asker elbiselerine, mektuplardan şişelere kadar sayısız obje; bu müzenin çatısı altında sergilenmeye başlamış. Ancak 1980 yılında gerçekleşen askeri darbenin ardından, Salim Mutlu’dan bu objeleri devlet tarafından açılan bir müzeye bağışlaması istenmiş. Salim Mutlu bu isteği yerine getirdikten sonra, kendi müzesini farklı savaş objeleriyle donatmış.
2014 yılında Salim Mutlu’nun kızı Nermin Aldanır tarafından yönetilmeye başlanan Salim Mutlu Özel Harp Anıları Koleksiyonu, hâlen her yıl binlerce kişiye Çanakkale Savaşı’nın izlerini bir kez daha gösteriyor.