İstanbul'un Şile ilçesine bağlı Hasanlı Köyü'nde yer alan Sarıkavak Kalesi, hem tarihi hem de turistik açıdan dikkat çeken bir yapı. Şile’nin merkezine yalnızca 28 kilometre uzaklıkta bulunan kale, Bizans İmparatorluğu döneminde inşa edilmiş. Yüksek bir tepe üzerinde, savunma açısından stratejik bir konumda yer alıyor. Dört kuleli şekilde tasarlanan Sarıkavak Kalesi’nin üzerinde bulunduğu tepe de derin bir vadiyle ayrılıyor.
Aslında günümüzde Sarıkavak Kalesi’ne dair çok az bilgiye sahibiz. Henüz tam olarak hangi amaçla inşa edildiği bilgisine net olarak ulaşılabilmiş değil. Ancak büyük olasılıkla bu bölgeden geçen antik bir yolu ya da güzergahı kontrol etmek amacıyla kullanılıyormuş. Oval planlı tarihi yapı, yalnızca gözetleme kulesi olarak değil, aynı zamanda savunma yapısı unsuru olarak da işlev görüyormuş. Sarıkavak Kalesi’nin bulunduğu konum, batıda Gebze’ye, doğudan da Kandıra’ya uzanıyor. Dolayısıyla her iki yönden gelebilecek tehlikelere karşı da koruma sağlamış olması epey muhtemel.
Tarih boyunca en az iki kez onarım çalışmasından geçirildiğini bildiğimiz Sarıkavak Kalesi, ilk olarak Bizans döneminde, ardından Osmanlı İmparatorluğu zamanında onarım görmüş. Yapının askeri stratejik önemini koruması amacıyla gerçekleştirilen bu çalışmalar, amacına da ulaşmış. Fakat ne yazık ki, ilerleyen süreçte kale, define avcılarının hedefi haline gelmiş. Bu sebeple de yıllar içinde ciddi hasarlar almış ve kalenin yapısal bütünlüğü de korunamamış.
Sarıkavak Kalesi’ne ev sahipliği yapan köy, sakin ve sevimli atmosferi ile doğal güzellikleri sayesinde ziyaretçilere son derece keyifli bir ortam sunuyor. Geçmişte Yörüklerin de konakladığı geniş çayırlıklara ev sahipliği yapan bölge, günümüzde ağırlıklı olarak yoğun ormanlarla bezeli. Bu bölgenin Roma ve Bizans dönemlerinde önemli bir yerleşim alanı olduğunu düşünülüyor.