İstanbul’un Beyoğlu ilçesine bağlı tarihi semtlerden biri olan Galata’da yer alan Schneidertempel Sanat Merkezi, semtin en gözde kültür sanat duraklarından biri haline geldi. Sanat merkezine ev sahipliği yapan tarihi yapı, 19. yüzyılın sonlarında Tofre Begadim Sinagogu ismiyle inşa edilmiş. Aşkenaz Yahudileri tarafından kullanılan ibadethane, Terziler Loncası’nın girişimiyle inşa edildiği için halk arasında Terziler Sinagogu ismiyle de anılıyormuş. Ayrıca, Almancada “Terziler Tapınağı” anlamına gelen "Schneidertempel" adıyla da biliniyormuş. Zamanla cemaatin azalması ve bölgedeki nüfus değişimi nedeniyle 1960’lı yıllarda kapanmış. Epey uzun süre kapalı kaldıktan sonra ise 1998 yılında kapsamlı bir restorasyon çalışmasından geçirilmiş ve günümüzde bir sanat merkezi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.
Schneidertempel Sanat Merkezi, İstanbul’un kozmopolit geçmişini yansıtan kıymetli bir kültürel miras mekanı. Galata’nın zengin tarihsel dokusunu yaşatan yapı, çağdaş sanata ilgi duyan herkesin merakını cezbedebilecek nitelikte. Mimari açıdan, sinagogun eklektik bir üsluba sahip olduğunu söylemek mümkün. Bitişik nizamda inşa edilmiş olan tarihi yapı, özellikle dış cephesindeki detaylar ve tarihi atmosferiyle ziyaretçilerini etkilemeyi başarıyor. Felek Sokağı üzerinde yer alan ana kapısı, 3 basamaklı ve ihtişamlı bir girişe sahip. İç mekanda da 19. yüzyılın mimari özelliklerini yansıtıyor.
Sanat merkezi olarak yeniden işlev kazanan Schneidertempel’de etkinlikler ve sergiler, çizgi mizah ve karikatür sanatına ağırlık veriyor. Kurumun ilk sergisi “Yeni Bir Binyılın Eşiğinde İnançlar” isimli uluslararası bir karikatür sergisi olmuştu. İstanbul’un çokkültürlü yapısına ve farklı dinlerin bir arada barındıran geleneğine odaklanan bu sergi, yoğun ilgi gördü. Sanat merkezinin internet sitesi ve sosyal medya hesapları aracılığıyla, güncel etkinlik programları düzenli olarak paylaşılıyor. Yolunuz Galata’ya düşerse ve özellikle çizgi mizaha ya da çağdaş sanata ilgi duyuyorsanız, Schneidertempel Sanat Merkezi’ni haftanın pazartesi haricindeki tüm günlerinde 11.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.