Akdeniz’e dökülen ve Çukurova’yı besleyen en büyük akarsulardan olan Seyhan Nehri, aynı zamanda Türkiye’nin en uzun akarsuları içerisinde ilk beş içerisinde yer alıyor. Toplam uzunluğu 560 kilometre civarında olan Seyhan Nehri’nin tamamı Türkiye sınırları içerisinde yer alıyor. Yaklaşık 20.600 km2 havza alanına yayılan Seyhan Nehri, kapladığı alan bakımından da Türkiye’nin en büyük akarsularından biri konumunda.
Seyan Nehri kaynağını iki önemli kolu olan Zamantı Suyu ve Göksu Irmağı’ndan alıyor. Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesi sınırları içerisinde 1500 metre yükseklikte bulunan Uzun Yayla’dan doğan Zamantı Suyu Orta Toroslar’dan (Tahtalı Dağları) aşağıya inerek Adana’nın Aladağ ilçesinde bulunan Akinek Dağı yamaçlarından süzülen Göksu ile birleşerek Seyhan Nehri’ni meydana getiriyor. Seyhan Nehri birleşme sonrasında Adana şehir merkezinden geçiyor ve şehri ortadan ikiye bölüyor. Son olarak Adana – Mersin sınırında yer alan Deli Burnu’na gelen Seyhan Nehri, bu mevkiden Akdeniz’e dökülüyor.
Seyhan Nehri havzası ve nehrin suladığı Çukurova canlılık ve tarım açısından son derece önemli bir bölge diyebiliriz. Seyhan sayesinde birçok bitki ve hayvan türü bu bölgede yaşamını sürdürürken, insanlar özellikle Çukurova’da Seyhan’ın suyu sayesinde yoğun tarım uygulamaları yapabiliyor. Bölgeden geçen bir diğer önemli akarsu olan Ceyhan’ın da varlığı Çukurova’yı Türkiye’nin tarım cenneti haline getiriyor. Aynı zamanda Seyhan Nehri’nde balıkçılık faaliyetleri de yapılıyor.
Seyhan Nehri üzerinde 3 adet hidroelektrik barajı bulunuyor. Ayrıca Adana şehir merkezinde, Seyhan Nehri üzerine kurulan Seyhan Baraj gölü kente renk katıyor ve insanlar için rekreasyon alanı oluşturuyor.