Bursa’nın en etkileyici tarihsel anıtlarından biri olan Yeşil Cami’nin güney tarafında konumlanan Yeşil Türbe, Yıldırım ilçesindeki Yeşil Mahallesi’nde yer alır. Yıldırım Bayezid’in oğlu Çelebi Sultan Mehmed döneminde ve Hacı İvaz Paşa tarafından inşa edilmiştir. 1421 yılında yaptırılan bu ihtişamlı yapıya “Yeşil” sıfatını, tarihe “üretilmesi olanaksız seramik” olarak geçen ve mavi, turkuaz ve yeşil renkleriyle süslenen meşhur İznik çinileri vermiştir. Türbede Çelebi Mehmed’in yanı sıra; kızları Ayşe, Selçuk Hatun, Sitti Hatun ve Hafsa ile oğulları Yusuf Bey ve Mahmud Bey yatmaktadır.
Yeşil Türbe’nin en ilginç özelliği, Yeşil Cami’den yüksek bir yapı olmasıdır. Bu şekilde inşa edilmesinin sebebi, Osmanlı Devleti’nin bu dönemde hem düşmanlarına hem de dostlarına karşı “Ayaktayız!” mesajını vermek istemesidir. Yıldırım Bayezid’in Ankara Savaşı’nda aldığı mağlubiyeti takip eden Fetret Devri’nde yaşanan taht kavgaları sonucu hükümdarlığın başına geçen Çelebi Mehmed; Osmanlı’nın yıkılmak şöyle dursun, eskisinden daha güçlü bir şekilde ayağa kalktığını ve muhteşem eserlere imza atabileceğini göstermek için Yeşil Türbe’nin mümkün olduğunca gösterişli şekilde inşa edilmesini tercih etmiştir.
Sekizgen prizma şeklinde inşa edilen Yeşil Türbe’nin nakkaşları Ali bin Hacı Ahmed Tebrizi, Ali bin İlyas Ali ve Mahmud el Mecnun’dur. Türbenin hem dış cephelerinde hem de pencere alınlıklarında mavi ve beyaz çiniler işlenmiştir. Ahşap kapısı Kündekâri tekniğiyle yapılmış, iç duvarları üç metreye kadar çinilerle kaplanmıştır. Giriş kapısı 1855 yılında yaşanan depremle ciddi ölçüde hasar görmüş olsa da 1864’te onarılmış ve 2007-2009 yılları arasında büyük bir restorasyon çalışması yapılmıştır. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Bursa’da Zaman adlı şiirinde de ismi geçen Yeşil Türbe, Osmanlı’nın en etkileyici ve görkemli yapıları arasındadır.