UNESCO Dünya Mirası Listesi’nin alt bileşenlerinden biri olan Hanlar Bölgesi’nde yer alan Kapalı Çarşı, Bursa’nın hem turistik hem de tarihi açıdan en dikkat çekici noktalarından biridir. Osmanlı’nın ilk çarşılarından biri olması nedeniyle geçmişte kentin en aktif ticaret merkezi olma görevini üstlenmiştir. Yaklaşık yedi yüz yıllık bir geçmişe sahip olan çarşının inşası, Orhan Gazi’nin Bursa’yı yeniden yapılandırma süreci sırasında başlamıştır. İlk etapta Tahtakale’nin altına hanlar ve hamamlar inşa edilmiş, daha sonra hanların arası çatılarla kapatılarak çarşılar oluşturulmuştur. İlerleyen yıllarda da Gelincik, Sahaflar, Karacabey, İvaz Paşa, Akatarlar, Sipahiler ve Eski Bakırcılar çarşıları da buraya eklenmiş, böylece yapı son halini almıştır.
Bursa Kapalı Çarşı tarih boyunca depremlerde ve yangınlarda ciddi ölçüde hasar görmüştür. Özellikle 1958 yılında çıkan yangında tamamen tahrip olmuş ve sıfırdan inşa edilmiş, bu kez üstü modern bir şekilde kapatılmıştır. Ayrıca, 1855 yılında meydana gelen deprem sonucunda üstü yıkılan Eski Bakırcılar Çarşısı’nın ve İvaz Paşa Çarşısı’nın üstü de 1960 yılında yapılan restorasyon çalışması sonucunda yeniden örtülmüştür.
Günümüzde Bursa Kapalı Çarşı, toplamda 130 dükkana ev sahipliği yapıyor. Hâlen şehrin alışveriş ve ticaret merkezi olarak görülen bu tarihi yapı, yüzyıllardır koruduğu imajı ve misyonu açısından da son derece değerli ve önemli bulunuyor. Siz de yolunuz Bursa’ya düşerse yılın her döneminde hem yerli hem de yabancı turistleri ağırlayan Kapalı Çarşı’da keyifli bir gezintiye çıkabilir, kentin tarihi dokusunun etkileyici izlerini yakından inceleyebilirsiniz.