5137 metre yüksekliğiyle Türkiye’nin en yüksek zirvesi olan Ağrı Dağı, Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinin yakınlarında ve Iğdır’ın güneyinde bulunuyor. Yalnızca büyüklüğüyle değil, taşıdığı efsaneler ve tarihi anlamlarla da ezelden beri turistik açıdan çok popüler. Bu devasa volkanik dağın iki zirvesi var ve bunlar da Büyük Ağrı ile Küçük Ağrı şeklinde adlandırılmış. İki zirvenin arasında uzanan Serdarbulak Yaylası, deniz seviyesinden 2600 metre yüksekte. Büyük Ağrı’nın zirvesi kalın buz örtüsüyle kaplı ve bu özelliğiyle de Türkiye’nin buzul morfolojisi açısından en önemli noktalarından birini oluşturuyor.
Ağrı Dağı’nı ilgi çekici kılan temel faktörleden biri, bugüne dek konu olduğu efsaneler ve mitler. Nuh’un Gemisi’nin tufandan sonra zirvesine oturduğuna inanılması, Ağrı Dağı’nı dini ve mitolojik açıdan çok önemli bir yere taşımış. Keza, bu dağa Sümer, Akad ve Asur gibi uygarlıkların da kutsallık atfettiğini, hatta onu doğal bir sınırdan ziyade dini bir sembol olarak gördüğünü biliyoruz. Ermeni kültüründe de büyük bir anlam taşıyan ve Ararat olarak adlandırılan Ağrı Dağı, binlerce yıldır mitlerin önemli bir parçası olarak kabul ediliyor.
Volkanik geçmişi ve oluşumu ile dağ bilimciler ve jeologlar için her daim ilgi çekici bir araştırma alanı sunan Ağrı Dağı, volkanik püskürmelerle şekillenmiş. Zamanla sönmüş bir volkana dönüşmüş ama dağın kuzeybatısında yer alan Küp Gölü gibi oluşumlar hâlen volkanik aktivitelerin izlerini taşıyor. Dağın eteklerinde başlayan geniş otlaklar da zirveye yaklaştıkça yerlerini buzullara ve kayalık alanlara bırakıyor.
Ağrı Dağı, dünyanın dört bir yanından gelen dağcıların ziyaret ettiği bir destinasyon. Yaz aylarında burada tırmanış yapmak görece daha kolay ama özellikle kış tırmanışlarının gerçek bir meydan okuma olduğunu söyleyebiliriz. Ağrı Dağı’na ilk tırmanışı 1829 yılında Prof. Von Parrot gerçekleştirmiş. Günümüzde de her yıl çok sayıda yerli ve yabancı dağcı bu görkemli zirveye ulaşmayı deniyor. Güney rotası, güvenli ve kolay erişilebilir olması sebebiyle açık ara en çok tercih edilen tırmanış rotası.