II. Abdülhamid döneminde inşa edilmiş olan Ertuğrul Tabyası, günümüzde Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı’nın sınırları içinde yer alıyor. Seddülbahir Köyü’nün batısında kalan bu tabya, Çanakkale Boğazı’nın girişini korumak için inşa edilmiş ilk tabyalardan biri olma özelliğine sahip. Gözcü Baba Tepesi’nin üzerinde ve denize bakacak şekilde inşa edilen yapının kitabesi, muharebeler sırasında sökülmüş olduğu için bugün hâlen kayıp. Üç bonet (cephanelik) ve bunların arasındaki iki farklı top platformundan oluşan Ertuğrul Tabyası, iki adet uzun namlulu topla donatılmış. Ancak Krupp marka toplardan yalnızca bir tanesinin parçaları günümüzde tabyada yer alıyor. Tabyanın karargâh binasının ise günümüzde Yahya Çavuş Şehitliği’nin yer aldığı bölgede olduğu tahmin ediliyor.
19 Şubat 1915 ile 25 Şubat 1915 tarihleri arasında yoğun şekilde bombalanan Ertuğrul Tabyası, 18 Mart 1915 tarihinde gerçekleşen Deniz Muharebesi öncesinde etkisiz hale getirilmiş. Kültür Bakanlığı’nın 2006 yılında toprağa gömülü halde restore etmeye başladığı tabya, çalışmaların tamamlanmasının ardından ziyarete açılmış. Ertuğrul Tabyası’nın doğu yönündeki ucunda, Ertuğrul Koyu çıkarmasının canlandırmasının yapıldığı bir maket yer alıyor. Ortada bulunan cephaneliğin içinde ise savaşa ilişkin objeler sergileniyor.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanı’nda ziyarete açık olan üç tabyadan biri olan Ertuğrul Tabyası, haftanın her günü 08:00 ile 18:00 saatleri arasında gezilebiliyor. Aslında ziyaret ücretli. Ancak şehit ailelerinden, sarı basın kartı olan gazetecilerden, ilkokul öğrencilerinden, er ve gazilerden ücret alınmıyor.