Giresun’un Merkez ilçesine bağlı Çınarlar Mahallesi’nde yediden yetmişe herkesin ilgisini çekebilecek bir kütüphane var: Giresun Çocuk Kütüphanesi. Her ne kadar çocuklar için tasarlanmış bir kütüphane olsa da, kentin önemli tarihi yapılarından birinin içinde bulunması sebebiyle yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor.
Giresun Çocuk Kütüphanesi’nin içinde bulunduğu yapı 1850 ile 1900 yılları arasında Katolik Kilisesi olarak inşa edilmiş. Kesme taş duvarlarla çevrelenen bir bahçesi de bulunan kilise oldukça dikkat çekici bir mimariye sahip. Özellikle kuzey cephesi hâlen görkemli bir görünüm sunuyor. Bu cephenin ortasında da sivri kemerli giriş bölümü yer alıyor. Dikdörtgen planlı kilisenin yivli köşe kolonları, iç mekandaki mozaik döşemeleri ve bitki motifli süslemeleri de son derece etkileyici. Fakat özellikle iki kanatlı ahşap kapısı kentte 19. yüzyıldan miras olan en güzel kapılardan birini oluşturuyor.
Kentin gayrımüslim yapıları içinde en güzel örneklerden biri olan Giresun Çocuk Kütüphanesi bugünkü işlevini 1967 yılında kazanmış. Çok uzun yıllar boyunca zaten çocuk kütüphanesi olarak kullanılıyormuş ama 2012 yılında bir de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın başlattığı Çocuk Kütüphanelerini İyileştirme Projesi kapsamında onarımdan geçirilmiş. Bu çalışma sırasında kütüphanedeki tüm donanım malzemeleri çocukların ilgisini cezbedecek şekilde yenilenmiş ve daha güncel hale getirilmiş. Giresun Çocuk Kütüphanesi zaten şehir merkezinde yer aldığı için ulaşımı da oldukça kolay. Hem toplu taşıma araçlarıyla hem de özel araçlarla kısa sürede kiliseye ulaşmanız mümkün.
Yaklaşık 130 metrekarelik bir kullanım alanına sahip olan Giresun Çocuk Kütüphanesi, Merkez Çocuk Kütüphanesi ismiyle de anılıyor. Kütüphanenin içinde güncel ve yeni kitaplar, satranç ve oyun takımları, belgesel kayıtları, doğa modelleri ve çeşitli eğitici oyunlar da yer alıyor.