Giresun’un merkezine 45 kilometre uzaklıkta ve Dereli ilçesi sınırları içinde bulunan Kuzalan Tabiat Parkı, ismini ev sahipliği yaptığı görkemli Kuzalan Şelalesi’nden alıyor. İlçe merkezinden 13 kilometre mesafedeki Alancık Köyü’nde bulunan tabiat parkı yaklaşık 482 hektarlık büyük bir alana yayılıyor. Parkın en yüksek noktasını 1800 metredeki Dikoluk Pınarı ile Marazlı Tepesi oluşturuyor.
Giresun zaten baştan sona yemyeşil atmosferiyle ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan bir kent ama Kuzalan Tabiat Parkı’nda daha da büyüleyici bir doğayla karşılaşmak mümkün. Başta Kuzalan Şelalesi, asırlık mağaralar, tarihi değirmenler ve anıt ağaçlar olmak üzere; bu bölgede doğa ve tarih tutkunlarının keşfedebileceği birçok hazine var. Çok zengin bir canlı türü çeşitliliğine ev sahipliği yapan tabiat parkında 60 familyadan 129 farklı bitki türü ve 36 familyadan toplamda 105 kuş türü yaşıyor. Parkın içinde tarihi kemer köprülerin, kalelerin ve manastır kalıntıları da yer alıyor.
Taşpınar Deresi’nin üzerinde bulunan Kuzalan Şelalesi 20 metreden çağlayarak Aksu Çayı’na karışan bir doğa harikası. Özellikle aralık mayıs ayları arasında suları iyice artıyor ve ziyaretçilerine son derece görkemli bir görünüm sunuyor. Taşpınar Deresi’nden yaklaşık bir kilometre uzaklıktada halk arasında beyaz taş olarak adlandırılan traverten oluşuları mevcut. Bu bölgedeki kalkerli sular 800 metrelik bir alan boyunca vadi oluşturuyor, vadide de beyaz kalkerler sayesinde tıpkı Pamukkale’deki travertenleri andıran Göksu Travertenleri’ni görebiliyorsunuz.
Giresun’un merkezinden 32 kilometre mesafede bulunan Mavi Göl’e de ayrı bir parantez açmak gerek. Burada sodalı su dere haline gelerek akıyor ve bu açıdan Doğu Karadeniz’de ilk ve tek örneği Mavi Göl oluşturuyor. Gölün bu ismi almasının sebebi de yılın belirli aylarında turkuaz rengine dönmesi. Halk arasında ismi Sodalı Göl olarak da anılıyor. Kısacası, Kuzalan Tabiat Parkı baştan sona bir doğa harikası.