Malatya, Mezopotamya ve İç Anadolu toprakları arasında köprü oluşturan bir kent. Bu sayede tarihi mirası da son derece zengin. Kent topraklarının zengin tarihçesini daha yakından keşfetmek isteyenler için, şehir merkezinde bulunan Malatya Müzesi, eşsiz bir durak. Kernek Mahallesi'nde, yani kentin tam kalbinde yer alan müze, binlerce yıllık Anadolu uygarlıklarının izlerini taşıyan büyüleyici eserlere ev sahipliği yapıyor.
Malatya Müzesi’nin tarihçesi, aslında 1930'lu yıllara kadar uzanıyor. Müzenin kuruluşundan önce, Arslantepe ve Gelinciktepe'de yapılan kazılarda gün yüzüne çıkarılan eserler Ankara’ya götürülüyormuş. Nihayetinde Malatya’nın da bir müzesi olması gerektiğine karar verilince, eserler ilk olarak 1971 yılında İnönü Parkı’nda bulunan bir binada toplanmış. Zamanla bu bina yetersiz kalmaya başlayınca 1979 yılında yeni ve modern bir müze binası inşa edilmiş. Karakaya Barajı’ndaki kurtarma kazılarında bulunan eserler de buraya taşınmış ve böylelikle Malatya Müzesi ziyaretçilerine kapılarını açmış.
Müzenin giriş katında bulunan Arslantepe Salonu'nda, eserler Kalkolitik Çağ'dan Geç Hitit Çağı'na kadar uzanan bir kronoloji çerçevesinde sergileniyor. Burada Arslantepe Höyüğü'nün farklı kültür katmanlarından çıkarılan etnografik eserleri bir arada görmek mümkün. Ayrıca, Arslantepe'de bulunan kerpiç sarayın duvar resimleri ve saray deposu da burada aslına uygun şekilde yeniden inşa edilmiş.
İkinci salonda, Karakaya Barajı kurtarma kazılarından çıkan eserleri göreceksiniz. Caferhöyük, Pirot, Değirmentepe, İmamoğlu ve Köşgerbaba Höyük kazılarında bulunan çanak çömlekler, heykelcikler, taş ve kemik aletler, döküm kalıpları ve takılar, Malatya'nın binlerce yıllık tarihine ışık tutuyor. Özellikle Caferhöyük'te bulunan ve dünyanın ilk heykel örnekleri arasında gösterilen beyaz kireçtaşından yapılmış eserler, müzenin en dikkat çekici parçaları arasında. Müzenin ikinci katı ise Arslantepe Tematik Salonu olarak düzenlenmiş. Burada ziyaretçileri etkileyici bir Kral Mezarı rekonstrüksiyonu karşılıyor.
Malatya Müzesi, haftanın her günü 08:00 ile 17:00 saatleri arasında ziyarete açık. Ancak 2025 yılında, tadilat sebebiyle geçici süreliğine kapalı. Ziyaretiniz öncesinde güncel duruma göz atmanızı tavsiye ederiz. Müzeye girişler ücretli, ancak girişte MüzeKart geçiyor.