Karabük’ün Safranbolu ilçesindeki tarihi çarşı bölgesinde bulunan Tabakhane Müzesi, küçük ama dikkate değer bir müze. Sekiz asırlık bir tarihçeyi ardından bırakmış olan müze, günümüzde ülkemizin ilk ve tek gezi tabakhanesi olma unvanını taşıyor. Bir zamanlar bu bölgede, 200’ü aşkın tabakhane varmış. Tabakhane Müzesi de bu zengin mirası tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmak görevini üstleniyor.
Sarıtunç ailesi tarafından işletilen Tabakhane Müzesi’nde, deri işleme sanatının tüm detayları ve incelikleri hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak mümkün. Günümüzde müzeye ev sahipliği yapan yapının, 1999 yılına kadar aktif şekilde üretim için kullanıldığını da biliyoruz. Söz konusu dönemde ülkemizde yaklaşık 300 tabakhane varmış. Tabakhane Müzesi de asırlara meydan okuyarak günümüze dek ulaşmayı başarmış.
Safranbolu’da tabakhanelerin varlığı, aslında her dönemde önemliymiş. Hem Selçuklu hem de Osmanlı dönemlerinde, burada ordular için deri üretilirmiş. Bu kritik misyon, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşları sırasında da devam etmiş. Bölgede üretilen deriler Kastamonu İnebolu yolu üzerinden gemilere götürülür, buradan da savaş bölgelerine nakledilirmiş. Deri su geçirmez özellikte olduğu için, harp kıyafetlerinin yapımında kullanılır ve askerleri zorlu hava koşullarına karşı korurmuş. 1960’lı yıllara kadar, tabakhaneler Safranbolu halkı için önemli bir istihdam kaynağı olmuş. Ancak Karabük Demir Çelik Fabrikaları kurulunca iş gücü ağırlıklı olarak buraya kaymış ve yaşanan ekonomik sıkıntılar neticesinde buradaki son tabakhane de üretim faaliyetlerini durdurmuş.
2019 yılında müzeye dönüştürülen Tabakhane Müzesi, her yıl yaklaşık 1 milyon turistin ziyaret ettiği Safranbolu’nun en önemli kültür miraslarından biri. Anadolu’nun zengin zanaat tarihine ışık tutan müzede; deri işleme sanatı, geçmişte kullanılan aletler ve makineler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak mümkün. Müze yetkililerinin son derece ilgili olduğunu ve ziyaretçileri bilgilendirdiğini de notlarımıza ekleyelim.