İstanbul’un ünlü silüetinin önemli bir parçası olan Büyük Mecidiye Camii, halk arasındaki ismiyle Ortaköy Camii, Beşiktaş ilçesine bağlı Ortaköy semtinin en meşhur simgelerinden biri haline gelmiş durumda. 1853 yılında Sultan Abdülmecid’in emriyle inşa edilen Büyük Mecidiye Camii, yıllar içinde geçirdiği deprem ve yangınlar sebebiyle tarih boyunca birkaç kez restorasyon çalışmalarından geçirilmiş.
2011 yılında başlayan son restorasyon çalışması ise caminin rutubet ve nem gibi sebeplerden yıpranması nedeniyle yapıldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen bu çalışma, 2014 yılında sona erdi. Çalışma kapsamında caminin alemleri yenilendi, kurşunları değişti ve dış cephedeki aşınan taşlar onarıldı. Mikro kumlama tekniği kullanılarak caminin dış yüzeyinde siyahlaşmalar giderildi. Betonarme zemin ahşapla değiştirildi ve fore kazıklar yardımıyla yapı deprem riskine karşı kuvvetlendirildi. Tüm bu işlemleri kapsayan restorasyon çalışmasının sona ermesi sayesinde, Büyük Mecidiye Camii 2014 yılından beri yeniden ibadete ve ziyarete açık.
Tek şerefesi ve iki minaresi bulunan Büyük Mecidiye Camii, kesme taş kullanılarak inşa edilmiş bir ibadethane. Caminin özellikle mozaik ve mermer kullanılarak yapılan mihrabı ve somaki kaplı mermerle inşa edilen minberi, gerçekten çok ustalıklı bir işçiliğin ürünü. Ortaköy’ün tam merkezinde ve deniz kıyısında bulunan bu görkemli ibadethane, yolu semte düşenlerin uğramadan geçmemesi gereken bir durak. Neo-barok stilini temsil eden Büyük Mecidiye Camii’nin ustalıklı mimarisini siz de yakından inceleyebilirsiniz.