Muğla sınırları içinde her biri birbirinden bereketli ve görkemli birçok farklı su kaynağı var. Ancak bunlar arasında en önemli olanlardan biri, hiç şüphesiz ki Köyceğiz Gölü. İçinde bulunduğu ilçenin ismini almış olan Köyceğiz Gölü, yaklaşık 54 kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahip. Derinliği 15 ile 150 metre arasında değişiklik gösteriyor. Denizden yükseliği 8 metre olan gölün fazla suyu ise yaklaşık on kilometre uzunluğundaki Dalyan Boğazı aracılığıyla Akdeniz’e boşaltılıyor. Hatta göl çevresinde gezerken gölün nerede bittiğini ve denizin nerede başladığını belirlemekte güçlük çekiyorsunuz. Dalyan Boğazı’nın ucunda Sülüngür isimli küçük bir lagün gölü daha mevcut. Burası da kefallerin yumurtlama bölgesi olarak biliniyor.
Körfezin ağzının alüvyonlarla dolması sonucunda denizden ayrılmış olan Köyceğiz Gölü’nü besleyen üç önemli su kaynağı Yuvarlakçay, Kargı Çayı ve Namnam Çayı olarak sıralanıyor. Ancak bunların dışında da irili ufaklı çok fazla kaynak var. Köyceğiz Gölü ilçenin turistik açıdan en ilgi çekici noktalarından biri. Doğa fotoğrafçıları için muhteşem kareler yakalama fırsatı sunan bölge, doğa yürüyüşü ve bisiklet turu için de harika parkurlara sahip. Gölün çevresinde yalnızca kısa bir gezinti yapmak bile son derece keyifli. Ancak işi daha da ileriye götürmek isteyenler gölde tekne turuna çıkabiliyor, burada balık tutabiliyor ve hatta sörf ile yelken gibi motorsuz su sporu aktivitelerinin keyfini çıkarabiliyor.
Köyceğiz Gölü’nde Hapishane Adası ya da Aşk Adası olarak adlandırılan küçük bir ada mevcut. Bu adanın tarih boyunca askeri amaçlarla ya da hapishane olarak kullanıldığı biliniyor. Adada Cenevizliler tarafından inşa edilmiş bir kalenin kalıntıları da var. Gölde tekne turuna çıktığınız takdirde bu kalıntıları daha yakından inceleme şansı bulabiliyorsunuz. Köyceğiz Gölü’nün çevresi çam ve günlük ormanlarıyla kaplanmış dağlarla çevrili. Haliyle ortaya gerçek bir yeryüzü cenneti çıkıyor.